Kočnica za istinu

Darko Momić

Mukotrpan posao čeka buduće članove komisije za istraživanje stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine. Neće im biti nimalo lako zato što je iz Sarajeva prije nego što je komisija formirana poručeno da neće priznati rezultate njenog rada jer je na Baščaršiji čvrsto etablirana istina o genocidu u Srebrenici i 8.372 ubijena Bošnjaka.

Onaj ko je odgovoran za taj monstruozni zločin treba da odgovara i niko nema pravo da relativizuje strahotu i sramotu koja se tamo dogodila. I o tome nema nikakvog pogađanja, niti postoji bilo kakvo ali. Istorija će dati sud o tome da li je počinjen genocid, ali ne postoji niko ko će osporiti da je počinjen ogroman zločin.

Međutim, ne postoji ni promil šanse da će u Sarajevu prihvatiti rezultate rada nove komisije za Srebrenicu, iako njen cilj apsolutno nije da poništi rad komisije iz 2004. godine, već da ispravi greške u njenom radu i sačini izvještaj o stradanju svih naroda na području srebreničke regije.

Ali, na mnogo veće opstrukcije i podmetanja naići će članovi komisije koja treba da ispita i sačini izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine. Zašto? Zato što je “Sarajevo grad žrtva koji je bio pod opsadom zlih Srba i naprosto nije moguće da je u njemu bilo zločina nad Srbima”. Khm!

Biće da je srpski svat Nikola Gardović kriv zato što je Ramiz Delalić Ćelo pucao u njega i samo zlobnici mogu da tvrde da su upravo ti pucnji bili glavna referenca da Ćelo kasnije postane komandant Devete brdske brigade Armije RBiH.

Ugledni sarajevski ljekar Milutin Najdanović, poslije jednog od svakodnevnih odlazaka “u šetnju” sa Jukom Prazinom, jednoga dana se nije vratio. Njegovo tijelo pronađeno je sutradan. Ubice nikada.

Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su u maju 1993. godine na Vrbanja mostu. Kasnije su opjevani kao sarajevski Romeo i Julija, ali nikada nije otkriveno od čijeg metka su stradali.

Slavko Jovičić Slavuj je u ratu, koji je trajao 42 mjeseca, u logoru proveo 44 mjeseca. Još niko nije iza rešetaka zbog svega što je on proživio.

Podaci i informacije o odgovornima za ove zločine, kao i za stradanje još nekoliko hiljada sarajevskih Srba, nalaze se u gradu na Miljacki, a do njih treba da dođe gorenavedena komisija. Neka joj je Bog na pomoći jer iz Sarajeva nikakvu pomoć neće dobiti. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana