Kockarski dug

Marijana Miljić Bjelovuk

Broj onih kojima se osmijehne sreća u kladionici ili kockarnici, kao i onih koji su se obogatili na ovim mjestima, veoma je mali i može se nabrojati na prste jedne ruke.

Loša sreća kladioničara, nepoznavanje sportske materije i želja za ekspresnim dobitkom doprinose tome da vlasnici ovih objekata pune svoje džepove.

Sportske kladionice i kockarnice svakog dana ubiru velike količine novca na "palim" tiketima, što ih čini jednim od najprofitabilnijih sektora u Srpskoj.

Da je tako, pokazuju i podaci Poreske uprave RS, gdje je navedeno da su firme koje stoje iza kladionica i kockarnica lani prijavile 1,67 miliona maraka poreza na dobit, a u istom je periodu prijavljeno i 7,39 miliona maraka ostalih poreza i doprinosa.

Ipak, deset kladionica i kockarnica za poreze i doprinose duguju 424.484 marke.

Prvo mjesto na neslavnoj listi dugovanja drži kladionica "Am star" iz Banjaluke, koja Srpskoj duguje najviše novca, odnosno 295.000 maraka. Zanimljivo je da dva najveća dužnika povezuje zapravo isti lanac kladionica, a "Am sport" je nastavio da radi gotovo na svim lokacijama na kojima je ranije poslovao "Astra sport bets" dok je zadržao i većinu zaposlenih, inventar, prepoznatljivu boju...

Sasvim je jasno da Srpska vrvi od kladionica i automat-klubova koji svojom mogućnošću brze zarade "bez motike", mame uglavnom ranjive društvene grupe, kakvih u vrijeme ekonomske krize ima najviše.

Na kraju oni su u minusu, a jedini u plusu su vođe i organizatori ove vrste igara na sreću, koji, sasvim je jasno, zarađuju milione, a duguju hiljade.

Međutim, krivci nisu ni oni već društvo u kojem živimo, a koje je dozvolilo da pojedinci ne plaćaju dažbine, te posluju ilegalno i na taj se način bogate.

I pticama na grani odavno je postalo jasno da treba jednom stati u kraj ovoj praksi, odnosno svim poreskim obveznicima koji ne plaćaju dažbine. Jer jedino na taj način prestaće bogaćenje pojedinaca na ilegalan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana