Kockanje zdravljem

Anita Janković Rečević
Foto: G.S.

Redovna vakcinacija obezbjeđuje dugotrajnu zaštitu koja djeci osigurava zdrav i kvalitetan život, bez zaraznih bolesti u djetinjstvu, bez ležanja u bolnicama i čestih posjeta ljekarima.

Tu smo tvrdnju bezbroj puta svi čuli od različitih medicinskih stručnjaka, naročito roditelji male djece prilikom posjeta pedijatru. 

Takođe, uprkos brojnim studijama koje dokazuju značaj vakcinacije, ali i činjenici da su vakcine tokom svog razvoja prošle rigorozna testiranja i detaljne kontrole, mnogi su izabrali da budu nevjerne Tome. 

Pod uticajem bapskih priča i tvrdnji kvazistručnjaka da neke vakcine izazivaju autizam, pojedini roditelji su odlučili da izreknu veliko NE imunizaciji, a velika većina njih je pomjeri za nekoliko mjeseci, pa čak i godina.  Najveće nepovjerenje je u MMR vakcinu koja se prima sa navršenih 12 mjeseci života i upravo je ona ta koja se odgađa do momenta dok djeca ne progovore, prohodaju i slično. 

U to vrijeme se obično poklopi i polazak u vrtić, što sa sobom povlači česte prehlade i viroze mališana pa se imunizacija neprestano odgađa. Tako u praksi znatan dio djece MMR vakcinu, umjesto sa godinu, prime tek nakon što proslave treći rođendan. To se potom prelijeva i na revakcinu „pentaksim” koja se po vakcinacionom kalendaru prima sa 18 mjeseci.

Takav odnos prema vakcinama u Republici Srpskoj, BiH i cijelom regionu izazvao je epidemiju morbila i velikog kašlja, i to ne jednom nego u više navrata. Protekle jeseni i zime veliki kašalj, koji je bio praktično skoro iskorijenjen, vratio se na velika vrata i buknuo u cijelom regionu, a bolest je, nažalost, odnijela i nekoliko života. 

Takođe, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS epidemija morbila je ove godine prijavljena u Bijeljini, Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Modriči i do sada je registrovano 308 slučajeva obolijevanja od morbila. 

Struka tvrdi da je neredovna vakcinacija glavni okidač za buđenje otpisanih bolesti te da je zbog izbjegavanja vakcine, koja postoji decenijama unazad, epidemija bila sasvim očekivana.

Bolesti koje su bile praktično iskorijenjene ponovo su prijetnja čovječanstvu jer je grupa ljudi odlučila da se kocka zdravljem svoje, ali i tuđe djece jer su nevakcinisani mališani prijetnja djevojčicama i dječacima koji iz opravdanih razloga ne smiju primiti vakcinu. 

Republika Srpska je s takvima počela da se obračunava putem inspektora koji su za osam mjeseci ove godine izdali 57 prekršajnih mjera roditeljima koji ne dozvoljavaju da im djeca budu vakcinisana. 

Borba s antivakserima mora biti daleko opsežnija da bi se bitka dobila, a najveća odgovornost je na pedijatrima koji treba da ulože više truda i roditeljima detaljnije objasne sve prednosti i značaj imunizacije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana