Kocka je bačena

Danijela Bajić

Čuveno “kocka je bačena” tokom prošle godine se transformisalo u “kocka je aploudovana”. To najbolje znaju vlasnici kladionica koji su, još prije pandemije, preusmjerili dio poslova na onlajn platformu, nadajući se da će tako privući mlađe generacije koje su lijene da fizički svrate i popune tiket.

Dobro, bar oni stariji koji su informatički pismeni ili oni koji imaju nekog mlađeg da umjesto njih klikne tamo gdje treba.

Ono što je uslijedilo iznenadilo je i najveće optimiste, opklade na klik prihvatili su objeručke i mladi i stari, što pokazuju i podaci Republičke uprave za igre na sreću čiji je prihod od onlajn kockanja lani bio veći za 7,5 miliona maraka u odnosu na godinu ranije.

Taj trend nastavljen je i ove godine, kada je prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara te poreza na dobitke, tokom januara i februara iznosio 11,16 miliona KM, od čega se 4,6 miliona slilo samo od onlajn klađenja.

Sveopšti strah od pandemije nameće se kao logično objašnjenje za totalni preokret ka okušavanju sreće na internetu.

Baš kao što je miris knjige neuporediv sa skeniranim Andrićem na tabletu, tako ni klađenje nije isto kad u kladionici uz pivo čekaš da ti, za 500 KM dobitka, Real odigra neriješeno ili kad isti taj šmek ganjaš, a ne pronalaziš, na internetu.

Međutim, taj manifest protiv novih tehnologija bi potpisala samo manjina skrivena pod plaštom najvećih nostalgičara.

Statistika vlasnika kladionica kaže da je onlajn klađenje tokom korone postala “nova najbolja stvar” i sve su prilike da će u nekoj novoj realnosti, nakon što pandemija postane prošlost, tako i ostati.

Veliki resursi su preusmjereni u virtuelni biznis, pa je tako sponzorisanje na društvenim mrežama, sa “Instagram” influenserkama koje reklamiraju klađenje, postao je jedan od glavnih načina komunikacije i privlačenja mladih da otvore naloge i, uz kafu, kod kuće naprave dobitni tiket.

A za njega im novac legne na bankovni račun, ne moraju fizički odlaziti u kladionicu i, po starom dobrom nepisanom pravilu, počastiti radnicu koja im je odštampala pobjednički papirić. Uz takvu vrstu “uštede”, klijenti se uopšte ne izlažu koroni.

Savršeno, rekli bi oni koji podržavaju takav stil života. Oni drugi ne mogu da vjeruju da u današnje vrijeme i dalje ima onih koji potroše platu na kocku, onlajn ili fizički. A ima ih, i to pozamašan broj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana