Koalicija

Željka Domazet

Raskol koalicije na nivou BiH, top tema u bh. javnosti i politici posljednjih dana i sedmica, juče je dobila epilog.

Vodili su se različiti tajni i polutajni razgovori i pregovori, čule različite priče o tome da li SDA treba da ostane u vlasti na nivou BiH ili ne. Bilo je čak i otvaranja kladionica među ljubiteljima igara na sreću o tome da li će SDA biti izbačena iz vlasti i koalicije ili ne.

Sjednica Doma naroda na kojoj je izglasan budžet bez glasova SDA pokrenula je cijeli proces. Oni koji su se kladili na opciju izbacivanja SDA iz vlasti već mogu trljati ruke, jer je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija pokrenuo inicijativu za smjenu ministara SDA iz Savjeta ministara i prebacio lopticu predsjedavajućem Vjekoslavu Bevandi. Bevanda bi cijelu stvar trebalo da završi na terenu i konačno pokrene stvari sa mrtve tačke.

SDA je već najavila da će zbog smjene izvući neke svoje adute da cijelu stvar zakomplikuje, ali ukoliko bude volje i želje da se procesi u BiH pokrenu naprijed, ova rašomonijada sa SDA biće brzo završena.

Svi koalicioni partneri u šestorci jasni su da stranke koje čine koaliciju ne mogu opoziciono djelovati, te da oni koji ne poštuju dogovor treba džentlmenski da se povuku. Kako je lider SDA Sulejman Tihić razapet između frakcija i previranja u svojoj stranci zaboravio džentlmenstvo, sada pokušava iz svega ovoga da izvuče što više poena. Da li će u ovoj borbi dobiti autogol ili  poene za lokalne izbore vidjećemo već na jesen.

No, bilo kako bilo, činjenica je da neko ko je spreman cijelu BiH držati u blokadi samo zarad glasova na izborima najbolje govori koliko mu je stalo do BiH, a koliko do vlasti.

S druge strane, brzina onih koji su prelomili i donijeli odluku o rasformiranju čitave stvari, isto je tako u svrhu dešavanja na jesen.

Ko je gubitnik, a ko dobitnik u cijeloj priči teško je procijeniti, a pravi barometar biće dani koji dolaze. Jedino je jasno, stvar na ovome nije završena, jer je jagma za friško upražnjene fotelje uveliko započela, pogotovo jer ih je malo, a potencijalnih kandidata koji bi da u njih zasjednu previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana