Koalicija u koaliciji

Goran Maunaga

Izborna kampanja još nije kako treba ni započela, a opozicioni blok, pod nazivom Savez za promjene, koji je formiran u aprilu uz pompezne najave, u velikim je problemima.

Prvo, jedna od najbitnijih karika te koalicije, SNS, poslije, kako smatraju u toj stranci, prevare koju je doživio njen lider Hadži Jovan Mitrović nelegalnim kandidovanjem Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH u ime Saveza, u tom opozicionom bloku samo je formalno.

Pošto Mitrović na izborima neće podržati Ivanića, bez obzira na to šta o ovjeri njegove kandidature odluči Apelaciono vijeće Suda BiH i zato što će odmah poslije izbora SNS nastupati samostalno, potpuno je jasno da je Mitrovićeva osveta Mladenu Bosiću bila adekvatna Bosićevoj kandidaturi Ivanića.

Time je opoziciono biračko tijelo razjedinjeno, a to nije naivno, jer je činjenica da SNS u Srpskoj ima sve više pristalica.

Drugo, u koaliciji zvanoj Savez za promjene formirana je koalicija "Borci za novu politiku". Manje je važno to što četiri stranke koje su je formirale još nemaju izgrađenu infrastrukturu, od činjenice da će one ipak imati svoje kandidate za Narodnu skupštinu RS i da, naravno, neće podržati izabranike Saveza.

Tu se ne radi samo o tome što je formirana koalicija u koaliciji, nego o tome da taj novoformirani blok po potrebi radi za sebe a, kad zatreba, malo i za Savez.

Pojednostavljeno, riječ je isključivo o vlastitim, ličnim interesima šefova tih stranaka, koji će blok "Borci za novu politiku", čim ojača Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca kao lider tog bloga, da odvoje od Saveza.

Ni u ovom slučaju nije zanemarivo, hotimično ili nenamjerno razbijanje jedinstva opozicionog biračkog tijela.

I treće, posebna priča su animoziteti, sukobi unutar pojedinih članica Saveza, koji su na jačini dobili samim formiranjem Saveza. Najbolji primjer za to je stanje u PDP-u, u kojem snažna struja zagovara rušenje SDS-a s vlasti u opštinama u RS.

Situaciju u Savezu za promjene najbolje odslikavaju u koaliciji "Borci za novu politiku", gdje tvrde da im je politička procjena da formiranjem te koalicije "obuhvataju obespravljene borce, prevarene radnike, opljačkane penzionere, iznevjerenu mladost i ponižene građane RS, čije će probleme da riješe". Jer time poručuju da u Savezu, dakle, ne obuhvataju tu populaciju i da se neće baviti rješavanjem njihovih problema.

Koliko daleko će ovakva opozicija stići, vidjećemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana