Ko voli nek izvoli

Danijela Bajić

Nepisano je pravilo da svi godinama idu kod istog frizera. Taj isti frizer godinama u vajber grupi održava kontakt sa pedesetak istih mušterija. To je svojevrsna frizerajska tradicija. Na prvu pomisao neraskidiva (“Ne dam nikom da mi pipne glavu osim frizerke Rade!”: “Najbolje ti, komšinice, fenira Milana iz Gundulićeve”).

Međutim, korona je prekinula i jače tradicije, tako je i ova pala zbog najjednostavnijeg mogućeg razloga. Od kada vladajući povikaše: “Ponovo radi frizerski salon, a (bioskop samo što nije)” svi poletješe da skrate vrhove, obriju brade i ošišaju se na nešto iole smisleno, a ne improvizovano u kućnoj varijanti - tamo ih je dočekalo pravo iznenađenje. Virus korona je bio okidač da usluge muškog šišanja sa pet skoče na deset i više maraka, sve zavisno od salona, dok žene za frizuru koja podrazumijeva skraćivanje ispucalih vrhova kose, pranje i feniranje treba da izdvoje najmanje 20 KM i to u nekim zabačenim mjestima. Stiče se utisak da, čim uđeš u salon, već počne da ti otkucava svojevrsni “frizerometar”.

Šta je jednom muškarcu dati deset maraka za šišanje mjesečno, sitnica, reći će fanovi novog frizerskog cjenovnika, toliko daju za kutiju - dvije cigareta ili odjednom plate turu pića u kafani. Tom logikom se vode uglavnom svi frizeri, poredeći svoje cijene sa zemljama regiona pa i šire, jer šta su oni manje vrijedni i bitni u ovom društvu. Možemo razumjeti teško stanje, izgubljene dane kada se nije radilo, mizernu pomoć države, ali pobogu nije samo frizere pogodila korona već i one koji se šišaju. Na ovom primjeru se, možda, najbolje vidi onaj nedostatak tolerancije o kojoj za vrijeme pandemije mnogi pričaju. Ništa bolje ovih dana ne prolaze ni građani koji su zakucali na vrata zubara, da bi, između ostalog, skinuli kamenac sa zuba. I tu imamo vajber grupe, zubarsku tradiciju nemijenjanja mušterija pa ni cijena, ali sve donedavno. Na vratima privatnih ordinacija ih je, kao i svaki put, dočekala preljubazna tehničarka, koja je sa još većim osmijehom na licu ispratila pacijenta koji je za ovu uslugu umjesto dvadesetak platio čak 40 maraka. Svi oni digli su cijene usluga, jer, kako kažu, mnogo novca potroše na kupovinu zaštitne opreme i redovnu dezinfekciju prostora, koja im uz sve to oduzima i dodatno vrijeme, tokom kojeg bi mogli da srede zube kod još bar dva - tri pacijenta, jer su ionako ograničeni, zbog epidemiološke situacije. Ipak, najveći problem svih koji se bave uslužnom djelatnošću je to što su navikli da tokom ljeta imaju navalu ljudi iz dijaspore te začas zarade platu, a ove godine to nije slučaj pa to pokušavaju da nadoknade kako oni kažu “blagim” poskupljenjem. Nisu oni jedini koji su, pod izgovorom virusa korona i svih obaveza koje je ova situacija nametnula, korigovali svoje cijene. Uradili su to i mnogi drugi, ali samo što nisu toliko popularni i “neophodni” kao frizeri, kozmetičari i zubari, koji su svjesni da osmijeh, frizura, lice i nokti neće da trpe. Prema tome - ko voli nek izvoli, mada je sigurno mnogo onih koji će svoje dosadašnje frizere, kozmetičare i zubare zamijeniti nekim drugim kod kojih su cijene nešto pristupačnije. Ili biti sami svoji majstori.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana