Ko vidi lice nindže...

Veljko Zeljković
Ko vidi lice nindže...

Ko vidi lice nindže, umrijeće u najstrašnijim mukama! Legendarna je ovo rečenica iz filma “Kako je propao rokenrol”. Ova filmska fraza, nažalost, odomaćila se i kod pojedinih briselskih i evropskih zvaničnika. Nisu obukli kostim nindže, ali su se ogrnuli u plašt navodnih demokrata. Ali ta njihova krinka svakim danom postaje sve providnija.

I posljednji primjer govori o tome. Iako je Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj nakon uvođenja sankcija od strane Evropske unije bilo omogućeno da i dalje iz Rusije, a preko Ukrajine uvoze crno zlato, u Kijevu su odlučili da zavrnu vodu komšijama. Iako se očekivalo da predstavnici Evropske komisije, a pogotovo nakon apela iz Budimpešte i Bratislave da se reaguje na ovaj potez Ukrajine, koji na najdirektniji način utiče na ekonomije pomenute tri zemlje, iz Brisela je kratko poručeno: nađite alternativne izvore snabdijevanja.   

Šta se iza svega krije? Na ovaj način se na najdirektniji način kažnjavaju mađarske i slovačke vlasti, te im se šalje jasna poruka da se neće dozvoliti nikakvo jednostrano i samovoljno iskakanje iz uskotračnog i jednosmjernog kolosijeka, odnosno izgrađenog narativa. 

Viktor Orban i Robert Fico se na ovaj način kažnjavaju jer se zalažu za prekid rata u Ukrajini, ali i slanja oružja Kijevu. Veliki minisi su im i što bi da razmišljaju svojom glavom i donose odluke koje neće ugroziti nacionalne interese njihovih država. Zamjera im se i to što nisu za novo i veće zveckanje oružjem koje bi i pojedine evropske zemlje uvuklo u rat.

Jednostavno, sve što odudara od politike koja je osmišljena i napisana u Vašingtonu, strogo je kažnjivo od strane modernih inkvizitora sa briselskom adresom prebivališta. Već se mogu naslutiti obrisi svijeta o kojem je svojevremeno pisao Džordž Orvel.

Pokazalo se još jednom da Evropska unija nije više “evropska”. Nije ni nikakva unija. Prerasla je u jednu nakaradnu tvorevinu u kojoj se pokušava uspostaviti klasični totalitarizam.

Ovakva diktatorska politika već je iznutra uništila ekonomije zemalja članica EU, koja je prilikom osnivanja bila zamišljena kao zajednica ravnopravnih država i koja bi trebalo da evropskim narodima donese mir i prosperitet. Od toga danas nije ostalo ništa. Film “Kako je propao rokenrol” bio je komedija. Film koji sada režiraju razne Ursule u koprodukciji sa američkim partnerima sve će biti - samo ne to. Biće to klasična hamletovska tragedija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana