Ko trči izborni krug

Vedrana Kulaga Simić

Ljetne vrućine nastaviće se i u septembru, kažu meteorolozi, a politički znalci upozoravaju da tu nije kraj, da je pred nama i vrela jesen.

Zvanična izborna kampanja već kuca na vratima. Svega nekoliko dana dijeli nas od izborne euforije, plakata, spotova i svega što dolazi u izbornom paketu, a kandidati za čelna mjesta i oni za odborničke klupe polako spremaju govore i uvježbavaju držanje tijela.

U političkim partijama odavno traju pripreme i kuju se planovi za što bolji izborni rezultat, a ključna uloga je na izabranim kandidatima za načelničke i odborničke fotelje koji će, kao i uvijek, nastojati da se dodvore biračima i uvjere ih da su baš oni ti koji zaslužuju njihove glasove. Da su bolji od drugih i da samo oni mogu da obezbijede bolje sutra lokalnim zajednicama iz kojih dolaze.

Političke stranke, kao i ranijih godina, veliku nadu polažu u već afirmisana i dobro znana imena iz javnog života, pa i ne treba da čudi činjenica da se na kandidatskim listama nalaze aktuelni poslanici, ministri i opštinski odbornici.

Trka za glasove birača samo što nije počela. Ostalo je malo do prvog zvižduka koji će označiti početak izborne kampanje, a to čekaju mnogi. Kako stranački lideri, tako i svi oni koji žele da ponesu titule gradonačelnika, načelnika i odbornika da bi, nadajmo se, učinili nešto novo, bolje i korisnije za sve.

Kandidatske liste koje je objavila nadležna izborna komisija pokazale su da svoje mjesto pod političkim nebom traže brojni sportisti, glumci, kao i profesori i ljekari.

To je nešto što ne treba da nas čudi. Oni su tu da kažu šta nude, kakvu budućnost misle da mogu da kreiraju, a na biračima je da dobro promisle prije nego što prenesu svoje opredjeljenje na glasačke listiće u oktobru. Od tog poteza zavisi mnogo šta, a to znaju i stranke.

Brojna zvučna, ali i manje poznata imena, vrebaju priliku da nastave ili tek počnu politički angažman u opštinama.

Ko će stići do cilja biće poznato kasno u noć 7. oktobra.

Do tada liste i imena su poznata, a imena će uskoro dobiti i lica. Pred izabranim kandidatima za lokalne funkcije je burna kampanja i grčevita borba za glasove, a na biračima da dobro otvore oči i oslušnu svaku riječ iz njihovih usta jer, ipak, od toga zavisi i njihova četvorogodišnja budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana