Ko to pali Balkan?

Željka Domazet

Migrantska kriza koja je već odavno zahvatila Evropsku uniju, ali i zemlje Evrope koje nisu postale njene članice u samom je startu pokazala da na Starom kontinentu nisu spremni da se s njom suoče.

Najmoćnija zemlja Njemačka i njena čelična ledi Angela Merkel prije nekoliko mjeseci su na sva zvona pozivale migrante da dođu u Evropsku uniju, ali kada je talas migranata krenuo, počeli su da se grade zidovi, ograde i postavlja bodljikava žica. Merkelova je kritikovala sve zemlje "moćne unije" koje su posezale za tom opcijom, ali bez obzira na upozorenja, nastavljena je izgradnja zidova i ograda.

Kolone migranata su pristizale, rute su odavno već poznate i članice EU su se presabirale koliko koja od njih može da primi migranata u svoje granice. Kada su se presabrali i poravnali svoje kapacitete, shvatili su da problem nije tako bezazlen i da bi migrantska kriza mogla dovesti čak i do raspada EU.

Svi evropski zvaničnici su konstatovali da izgradnja zidova i ograda nije evropska vrijednost, ali kada su okolnosti dovele "cara do duvara", svi oni počeli su pilatovski da peru ruke.

Prvo su ista ta Njemačka i Merkelova rekle da će sve azilante sa Balkana vratiti iz svoje zemlje pa i one iz BiH, da bi na kraju, suočena sa podjelama u vlastitoj zemlji u vezi s tim da li treba ili ne treba prihvatiti migrante, moćna Merkelova kazala da bi migrantska kriza mogla dovesti do rata na Balkanu.

Svi oni koje je rat opekao na ovim prostorima i koji dobro poznaju prilike u regionu, Evropi i svijetu upozoravaju da je nekome izvana stalo do toga da destabilizuje Balkan i da bi mala svađa mogla dovesti do novog rata. Kao što uvijek biva, stradaju oni nemoćni zarad interesa moćnijih i jačih. Bure baruta je, kako to i viševjekovno iskustvo govori, uvijek nekako bilo gotovo epitet Balkana i na ovom prostoru su se ukrštali interesi velikih, a stradali nemoćni i mali.

Stoga, svi oni koji su bacili oko na bogatstva zemalja odakle su migranti krenuli ka prostorima stare Evrope trebalo bi ta bogatstva da vrate onima od kojih ih otimaju, a Evropu, Evropsku uniju i Balkan ostave na miru i da ih ne tjeraju da grade zidove, migrante da ih ruše, a Balkan da ne drže kao monetu za potkusurivanje.

Davno smo ih na ovim prostorima pročitali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana