Ko ruši BiH

Veljko Zeljković

Francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao je sredinom prošle godine BiH “tempiranom bombom”. Iako su tada na njega predstavnici bošnjačke političke elite osuli drvlje i kamenje, ispostavilo se da je Makron u pravu.

I nije morao biti vidovit poput babe Vange, jer su BiH godinama nalazi na trusnom području, gdje se tri nacionalne tektonske ploče sudaraju, ali i prepliću mnogi geopolitički interesi. Najveće žarište je u Sarajevu, a glavni pokretač tih potresa je Bakir Izetbegović, pod čijom kontrolom se nalaze neke od najznačajnih institucija u BiH. Jedna od njih je i Ustavni sud BiH, koji već godinama donosi štetne i pogubne odluke po Srpsku. Odluke koje direktno zadiru u suverenitet, koji je Republici Srpskoj dat Dejtonskim sporazumom.

Taj isti sud je nedavno, a razmatrajući jednu od mnogobrojnih bošnjačkih apelacija, odlučio da “podržavi” poljoprivredno zemljište u Srpskoj. Po istom principu “sutra” bi se moglo desiti isto i sa šumskim zemljištem ili onim vodnim, koje zajedno sa poljoprivrednim čini gotovo 60 odsto teritorije RS.

Kada su se predstavnici vlasti Srpske usprotivile takvoj odluci, Izetbegović je pozvao OHR i Tužilaštvo BiH da reaguje i “kazni” političare iz Banjaluke. Radi se o receptu koji on i njegova SDA koriste godinama unazad.

Izazovi krizu, sačekaj reakciju druge strane, optuži je za “rušenje” BiH i onda zatraži kažnjavanje “neposlušnih”. Krajnji cilj ove politike je ukidanje entiteta i stvaranje republike BiH. I to se više ne krije.

Sve dok je tako suživot u BiH polakom ali i sigurnom svakim danom postaje sve nepodnošljiviji. A pogotovo što je zagovornicima takve politike bliži Iran od pomenute evropske Francuske.

Ovakva ekstremna ideologija dovela je do toga da mladi radije odlaze u Siriju na “privremeni rad” nego na studije na Sorbonu.

Uostalom, da je tako, može se vidjeti i iz nedavne posjete Iranu bivšeg reisa-ul-uleme Islamske zajednice Mustafe Cerića, gdje je prisustvovao pomenu za ubijenog generala Kasema Sulejmanija. Radi se o osobi koje su pojedine obavještajne službe označile kao nekoga ko je pripremao terorističke napade u BiH. Toliko o tome ko ruši BiH i ko već godinama prelazi crvenu liniju! Makron je to uvidio. Valjda će i ostatak demokratske Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana