Ko nam uči djecu?!

Cvija Mrkonjić

Sedam nastavnika koji su prošle godine izgubili radno mjesto u osnovnim školama u RS zbog svog zdravstvenog stanja ozbiljno su upozorenje na nedovoljno stroge kontrole ljudi koji rade sa djecom.

Bezbjednost osnovaca mora biti na prvom mjestu, iako prosvjetari, za koje je utvrđeno da pate od psihijatrijskih poremećaja ili neke zarazne bolesti mogu da ugroze i kolege.

Prije početka svake školske godine prosvjetni radnici obavezno prolaze sistematske preglede, ali se postavlja pitanje koliko su ove kontrole detaljne?!

U Zavodu sa medicinu rada i sporta RS su kazali da se duševne i bolesti zavisnosti teško otkrivaju, pa ko onda može garantovati roditeljima da su im djeca u školama sigurna?

Možda se većina roditelja više plaši da njihovi mezimci “ne pokupe” neki bacil iako su pritajene psihopate, alkoholičari i narkomani mnogo glasniji alarm za uzbunu.

Nije samo pod znakom pitanja kvalitet znanja koje nastavnici sa psihijatrijskim problemima prenose djeci, već i modeli ponašanja koje im serviraju.

Veoma je važno apelovati na roditelje da se uključe u ovu problematiku, ali je još važnije da prosvjetni radnici i direktori škola ne čuvaju leđa kolegama koji svoj posao obavljaju nesavjesno.

Razumljivo je da se prosvjetari svakodnevno suočavaju sa stresnim situacijama, što dovodi do toga da nakon nekoliko godina čašu prelije jedna kap.

Upravo zbog toga bi psihičko zdravlje učitelja, nastavnika i profesora trebalo biti češće kontrolisano. Kakve generacije možemo očekivati ako im nećemo obezbijediti stabilan i zdrav obrazovni kadar?

Istina je da školama finansiranje sistematskih pregleda svake godine predstavlja ogroman izdatak, ali, to ne smije biti prepreka da se zdravlje prosvjetara kontroliše ako je potrebno i nekoliko puta godišnje da se jednog dana situacija ne bi otela kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana