Ko nam čuva djecu?

Milijana Latinović

Vršnjačko nasilje je sve češća pojava u našem društvu koja, nažalost, ne zaobilazi ni predškolske ustanove.

Vijest da je trinaestomjesečna djevojčica u srijedu izujedana u banjalučkom vrtiću "Tijana" potresla je javnost širom Republike Srpske.

Iako su nestašluci sastavni dio odrastanja svakog djeteta, postavlja se pitanje do koje granice se neko ponašanje toleriše kao nestašluk.

I ko to vaspitava i čuva mališane dok se njihovi roditelji bore da zarade koru hljeba? Zar je moguće da jedna vaspitačica sa iskustvom dužim od tri decenije ne može brinuti o osam mališana uzrasta od jedne do tri godine?

Kako to da nije odmah vidjela šta se dešava, s obzirom na to da je njena obaveza da vidi i čuje šta djeca rade dok su u vrtiću? Djevojčica sa više od 30 modrica i otkinutim dijelom uva sigurno nije ćutala.

Sve ovo baca sjenu i na ostale vrtiće i tete koje s puno ljubavi i odgovornosti brinu o najmlađima. Gubimo povjerenje u cijeli sistem jer kako poslije svega da nekome povjerimo ono najvrednije, svoje dijete.

Umjesto da iz vrtića ponesu najljepše uspomene na bezbrižno djetinjstvo ispunjeno igrom i osmijesima, nerijetko mališani pamte masnice i zlostavljanje.

Vjerovatno nisu srećna ni djeca koja maltretiraju svoje vršnjake, kao ni njihovi roditelji, ali je sigurno da se sa njima mora raditi mnogo više i uticati na njihovo ponašanje. Dijete je onakvo kako ga vaspitamo.

Da li su u slučaju koji potresa Banjaluku zakazali roditelji, predškolska ustanova ili cjelokupan sistem, pokazaće istraga. Ali, nije dovoljno samo pronaći odgovorne, kazniti ih i nastaviti dalje.

Ovakve situacije nam se ne bi smjele nikada dešavati. Nasilje među djecom treba spriječiti kroz edukaciju kako mališana i njihovih roditelja, tako i svih onih koji su na bilo koji način u kontaktu s djecom.

Svaki roditelj čije dijete ide u vrtić mora da plati određeni iznos mjesečno, a  koji u vrijeme krize i besparice nije nimalo beznačajan. Zar za novac koji izdvoje od svojih ionako malih plata ne mogu bar mirno otići na posao znajući da su djeca u sigurnim rukama?!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana