Ko leti nebom?

Goran Maunaga

Nebom iznad BiH krstari 78 civilnih privatnih vazduhoplova za koje neki od vlasnika tvrde da uopšte nisu skupi i da su prosječne cijene tih letjelica čak ispod cijena većine novih automobila koji svakodnevno prolaze pored nas i koje više i ne primjećujemo. Ali, bez obzira na sve, avione, letjelice i jedrilice primjećujemo i te kako.

Oko jedne trećine od tog broja registrovano je u Republici Srpskoj, od toga samo u Prijedoru 16, dok na zvaničnom izvodu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo stoji da je 14 vazduhoplova registrovano na ukupno 13 pojedinaca. Koliko je letjelica registrovanih na razne aeroklubove i udruženja, a koje su u vlasništvu onih koji se danas označavaju kao VIP, nije poznato.

Neki od vlasnika tih aviončića, čak, tvrde i da taj hobi uopšte nije skup, mada je opštepoznato da je riječ o jednom od najskupljih “zabava” koje zaista ne može svako sebi da priušti. Jedan čas letenja nije ispod 300 maraka.

Ne treba sumnjati da među onima koji su osnivači aeroklubova i koji već decenijama rade u njima ima dosta pravih zaljubljenika u nebeske visine, vazduhoplove, aerodrome i sportsko letenje, ali činjenica je da je u posljednje vrijeme sve više i ratnih, poslijeratnih, novokomponovanih biznismena koji su se naprasno zaljubili baš u “sport” koji je malo kome dostupan.

Ovi prvi su neka druga priča. Iako su majstori letenja, većina njih nije nikada imala svoj avion, niti će ga ikada kupiti. Govorimo o drugima, o onima koje je naglo bogaćenje natjeralo “da se zaljube” u avione i probaju ono što je dostupno samo rijetkima.

Ima tu čak i dobrostojećih snobova u poznim godinama koji su naprasno otkrili svoju sklonost ka letenju, ne prezajući da se vinu u visine i po cijenu toga da ih u nebeskom plavetnilu strefi adrenalinski šok.

Važno je da su bude u trendu, a za to nije dovoljno samo imati brdo para. U posljednje vrijeme i biznismeni ovdašnji po bogatstvu sve su bliži onim svjetskim, mada je način sticanja novca jednih i drugih neuporediv, pa su odlučili da na njihovom nivou više nisu one “cesne” od tričavih 200.000 dolara.

Prema nekim informacijama, u posjedu porodice Sarajlić iz Srebrenika je helikopter star sedam godina, ali koji vrijedi skoro 1.300.000 dolara, a takvog jednog, ali novog, direktno iz Francuske poručio je biznismen Stanić iz Kreševa.

Sad je i na tom polju red na Republiku Srpsku. Sasvim je sigurno da naše presujetne poratne parajlije neće dozvoliti da ih, bilo gdje, pa ni na nebu, šiju bogatuni iz najbližeg susjedstva, iz tamo nekog Srebrenika ili Kreševa. Ako ih već nisu sustigli i prestigli, samo nam to još niko nije javio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana