Ko koga farba?

Željka Domazet
Ko koga farba?

Da prilikom uništavanja viška naoružanja u BiH "nešto smrdi" pokazala je i afera oko nestanka više od 11,5 tona eksploziva koji je na volšeban način prodao "Pretis" bez ikakve saglasnosti vrhovnog komandanta, Predsjedništva BiH. Prvi čovjek Ministarstva odbrane Selmo Cikotić najprije je tvrdio da će izvještaj kolektivnom šefu države proslijediti u utorak, da će ga na svom stolu kolektivni šef države imati juče, ali ni juče ovaj dokument nije stigao u zgradu koja se nalazi nekoliko stotina metara od njegove kancelarije.

Očito je da "ima nešto trulo u državi Danskoj", samo što je ofarbano bosanskohercegovačkim koloritom da bi izgledalo novo, kao i oružje koje se godinama farba i izvozi iz komercijalnih firmi u Federaciji.

Bh. javnost ostala je uskraćena za odgovore na pitanja ko koga farba na eksplozivu, na barutu i municiji, granatama i mecima.

Kao zmija noge, svi kriju šta se to u famoznom izvještaju nalazi, ali BiH u kojoj se ispod Predsjedništva nalaze bombe, prodaje municija, eksploziv i oružje, kako kome padne na pamet, i završava na destinacijama koje su pod embargom Ujedinjenih nacija, svakim danom urušava svoj kredibilitet ako ga je ikada i stekla poslije ratnog pogroma.

Zbog cijele priče o nestanku eksploziva niko u bezbrojnim institucijama, čiji zaposleni primaju plate od kojih se običnim smrtnicima vrti mozak u glavi, ne bi se ni počešao da cijelu aferu nisu otkrili mediji, čijim je tragom srpski član Predsjedništva zatražio da se cijeli slučaj ispita.

Kada konačno izvještaj objelodani Predsjedništvo, ukoliko nanovo ne zaluta poput eksploziva, postavlja se pitanje da li će neko od silnih ministara, oficira, podoficira i službenika koji komanduju nad nešto više od tri hiljade vojnika podnijeti ostavku, završiti iza rešetaka ili će i dalje od bh. vojske više koristi imati Avganistan, ili neke druge daleke zemlje, nego BiH.

Da li vojska u kojoj jednom običnom vojniku komanduju dva oficira ili podoficira, u kojoj postoje kasarne koje su poslije 15 časova prazne, u kojoj višak naoružanja završava na sumnjivim destinacijama treba ikome, pitanje je na koje bi odgovor morali da daju svi oni koji se za nešto pitaju u ovoj zemlji.

Činjenica da od vojske za gotovo sedam godina entiteti ni BiH u cjelini nisu vidjeli nikakve koristi morala bi da se smjesti u okvire gdje pripada. Ne bude li rezova kad je u pitanju ovaj potrošač koji godišnje pojede milione maraka i uhljebi one koji se u ovoj zemalji-haosu dobro snalaze, BiH će se vrlo brzo sama urušiti bez ikakvih intervencija sa strane.

Ne bude li radikalnih mjera i skidanja oznaka tajnosti sa dokumenata koji govore o nestanku eksploziva, municije i svega što na barut miriše, BiH će sama odletjeti u vazduh poput bureta baruta ili nanovo njime mirisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana