Ko kako radi

Svjetlana Tadić
Ko kako radi

Rezultati izbora su objavljeni, mandati na svim važnijim pozicijama u ovoj državi se polako privode kraju, sabiraju se rezultati, analiziraju ostvareni i neostvareni zadaci, a onda 'ajmo Jovo na novo, sve s nadom u svjetliju budućnost.

Ko je kako, a ko nije nikako radio pričaće se ne samo danas, sutra i prekosutra, već vjerovatno dugi niz godina kroz različite izvještaje, analize, publikacije, istorijske čitanke, monografije. O tome kako je BiH funkcionisala u periodu od 2006. do 2010. godine pričaće i oni koji će željeti da opravdaju svoje greške, ali i oni koji će za to okrivljivati druge.

Narod će slušati, pa će reći "vidiš li nepravde što je bila", a odgovorni za tu nepravdu će reći "mi smo bili dobri, kakvi su drugi". I tako iz mandata u mandat, koristiće se dobijene pozicije u ko zna kakve svrhe, svi će za to imati opravdanje.

U tom beskrajnom okretanju kruga svakodnevice, oni kojima je stalo do sudbine svog naroda, uzmu pa dublje analiziraju korake onih koji su odlučivali o bitnim stvarima za ovu zemlju.

Takve analize pokazale su potpunu neopravdanost postojanja pojedinih institucija i potpunu samovoljnost pojedinih zvaničnika i ministara.

Ta samovoljnost učinila je mnogo štete BiH, a tu štetu htjela ili ne osjećala je u velikom dijelu i Republika Srpska, ni kriva ni dužna.

Gledajući unazad četiri godine, može se s pravom zaključiti da Ministarstvo inostranih poslova BiH nije radilo na promociji ove države u svijetu, već na unapređenju ličnog "statusa" samog ministra koji je rukovodio njime. Ni ministar bezbjednosti BiH nije mnogo učinio, nije uspio da organizuje čak ni najosnovniju funkciju ministarstva, a to je da koordiniše između policija i bezbjednosnih agencija entiteta. Treći koji će ostati upamćen kao onaj koji je svoj "rad" najviše krio od javnosti je ministar odbrane BiH. Ostaće i sakriveno, gdje je ovo ministarstvo potrošilo više od milijardu maraka za samo četiri godine.

Rezultat rada ova tri ministarstva u prethodne četiri godine može se svesti u jednu rečenicu. Ona glasi: Stanovnici ove zemlje dok ispraćaju vojnike u Avganistan čekaju liberalizaciju viznog režima za koju strahuju da je ove godine ipak neće biti zbog ugrožene bezbjednosti u FBiH koja se ne sviđa EU. I tako, 'ajmo Jovo na novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana