Ko je sve za volanom?

Marijana Miljić Bjelovuk
Ko je sve za volanom?

Na putevima Srpske je sve više pijanih, ali i onih vozača koji konzumiraju razne opojne droge. Potvrđuju to i iz policije, čije brojke su i više nego katastrofalne, jer njihova evidencija pokazuje da je lani oduzeto čak 19.300 vozačkih dozvola od onih koje su uhvatili pijane i drogirane, odnosno 53 dnevno.

U prevodu, takvih vozača za volanom u Srpskoj je sigurno puno veći broj jer, naravno, nisu svi uvedeni u sistem i evidentirani, jer je i više nego sigurno da su mnogi od njih izmakli policijskoj patroli. Taj bijeg od policije olakšavaju im i razne viber grupe u kojima se informišu gdje patrola vreba pa koriste one druge puteve, gdje nije prijavljeno pozicioniranje policijskih automobila.

Epilog takvog ponašanja nesavjesnih vozača je što ni dan ne može proći, a da ne pročitamo i ne čujemo da se na putevima u Srpskoj desila saobraćajna nesreća u kojoj je, nažalost, jedno ili više lica stradalo.

Ti pijani vozači sjedanjem za volan ne samo da rizikuju svoj život već i onih odgovornih vozača kojima ne pada na pamet da posegnu ni za pola čašice alkohola.

Takvo bahaćenje pojedinaca dovodi i do toga da iz mjeseca u mjesec možemo pročitati da se kod nas obaraju rekordi o pitanju ustanovljenih promila alkohola u krvi vozača, pa je prava misterija kako oni u takvom stanju uopšte uspiju da sjednu i upravljaju automobilom i nekoliko stotina metara. Odgovor na to pitanje ne mogu dati ni sami rekorderi, jer i oni, što bi naš narod rekao, “mrtvi pijani” ne znaju kako naprave par koraka, a kamoli upravljaju automobilom.

Očigledno kod pojedinih ni “udari” po novčaniku ne pomažu, jer i nakon što im policija vrati vozačku dozvolu, ponovo nastavljaju po starom. Sve to možda pokazuje onima koji su zaduženi za donošenje i usvajanje propisa da je te iste vozače potrebno mnogo više sankcionisati, pa sve i do one granice, dok jednom za svagda ne prestanu sa takvim ponašanjem.

Jer iz godine u godinu putevi u Srpskoj samo bilježe mračnu statistiku. Nema pada ni kada je riječ o broju saobraćajnih nesreća i stradalim, oduzimanju vozačkih dozvola, prebrzoj vožnji... Kako oni dodaju gas u automobilima, i nadležni, nema sumnje, treba da posegnu za istom brzinom kada je riječ o mijenjanju saobraćajnih propisa.

Jer jedino na taj način možda počnu da padaju brojke o evidentiranim pijanim i drogiranim vozačima, saobraćajnim nesrećama i stradalim na putevima Srpske, te onima koji svakodnevno prekoračuju ograničenje brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana