Ko je odnio milijarde

Željka Dobrić
Ko je odnio milijarde

U Bosnu i Hercegovinu za posljednjih 14 godina ušlo je najmanje sedam milijardi maraka stranih donacija.

Utvrdila je to Istražna komisija, koja se bavila upravo utvrđivanjem trošenja donacija, uz napomenu da je to daleko ispod stvarne cifre.

Već godinama se samo nagađa koliko je para ušlo u BiH i ko ih je, gdje i kako potrošio. Komisija za komisijom ispituje ko je i kako trošio donacije i čini se da se klupko tek sad lagano odmotava, jer je prvi put neko iznio neki konkretan podatak.

Ipak, i to je daleko od stvarnog stanja. Jer sa 4.000 adresa, sa koliko je Parlamentarna komisija za istraživanje trošenja donacija zatražila odgovore, povratne informacije stigle su sa svega 1.363 adrese. Toliko o transparentnosti.

Zanimljiva je činjenica da je od tih sedam milijardi KM u FBiH stiglo čak 6,3. Praksa je izgleda bila da se u Sarajevu osnuje nevladina organizacija, da se od donatorskih sredstava plaćaju "projekti", pa kad se posao obavi, ugasi se organizacija i "pojeo vuk magarca". Komisija je utvrdila da je bilo 275 takvih nevladinih organizacija, ali i da je u sumnjivom trošenju stranog novca učešća imao i "Merhamet".

Kada se otkriju kanali kojima su prošle donacije, otkriće se i šta je tim novcem kupovano, koja politika, koja ideologija, šta je bio viši cilj stranih donatora, koji je koštao čak sedam milijardi maraka. I ko je u cijeloj priči nepošten.

A ako cijelu priču spustimo na nivo radnika, bilo u FBiH ili na kraju u RS, vidjećemo da oni nisu dobili nijednu novu fabriku, nisu dobili novo radno mjesto, bolje životne uslove ili okruženje. To samo znači da je novac koji je u BiH stigao zbog njih i za njih, iskorišćen za punjenje nečijih džepova.

Članovi Istražne komisije tvrde da su dali dovoljno materijala Tužilaštvu BiH, koje može da pokrene istragu i da nalog Agenciji za istrage i zaštitu da dođe do podataka koji su ostali skriveni u vezi sa trošenjem donatorskih para.

Svaka im čast za optimizam, jer pred Tužilaštvom BiH je već bilo izvještaja o donacijama, ali pred javnošću još nema rezultata. A kada će biti - ne zna se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana