Ko je čuo za Viktora Buta

Goran Maunaga
Ko je čuo za Viktora Buta

Isporuka najvećeg svjetskog krijumčara oružjem Viktora Buta, teškog šest milijardi dolara, iz italijanskog zatvora u kome je proveo dvije godine SAD, podsjetilo je još jednom na činjenicu da više nema nijedne svjetske velike afere u kojoj se na uvijek negativan način ne spominje i BiH.

Ovog puta lošu sliku o BiH u svijet nije poslala činjenica da je But preko sarajevskih i tuzlanskih firmi i aerodroma švercovao oružje još od 1995. do, koliko se za sada zna, 2004. godine, a možda i kasnije, nego to što nijedno tužilaštvo niti policijska agencija koje su bile zadužene za provjere i istragu, a to su sve one na nivou BiH i Federaciji BiH, nisu pokrenule baš ništa u vezi sa tim.

U svim tužilaštvima i policijskim agencijama sa kojima smo kontaktirali niko nije ni čuo za Viktora Buta, osim jednog policijskog portparola koji je priznao da je o aferi i Butu "prvi put saznao neki dan iz novina".

Poražavajuća je to činjenica jer se radi o trgovcu smrću koji je, prema saznanjima obavještajnih službi nekoliko zemalja, 1995. godine iskoristio međunarodni kod sarajevske aviokompanije "Air Komerc" uz pomoć čega je u septembru te godine njegov transportni avion s belgijskog aerodroma letio na aerodrome u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako? Pa Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju međunarodni kod sarajevskog "Air Komerca" dodijelila je firmi "Air Cess" iz Liberije čiji je vlasnik upravo Viktor But. Kad je to otkriveno, u istragu su se, pored međunarodnih, svakako trebalo da uključe i domaći organi gonjenja. Ali nisu.

Ako nisu tada, zašto policija i tužilaštva provjeru nisu pokrenule onda kad je prema informacijama stranih obavještajnih službi 1998. i 1999. godine sarajevska firma "Bio Air" zaključivala ugovore o iznajmljivanju aviona Viktoru Butu? A neki od njegovih aviona, prema tim podacima, upisani su i u registar BiH.

Američki i evropski istražioci već godinama znaju da je But radio s firmom "Phoneix Aviation" iz Kirgizije, čija je baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a s kojom je "Bio Air" zaključila ugovore o iznajmljivanju nekoliko aviona. Ni o tome sarajevski istražioci pojma nemaju.

Nadležni u BiH ništa ne znaju ni o letovima Butovih aviona 2004. godine s tuzlanskog aerodroma Dubrave koji su 100 tona lakog naoružanja prošvercovali u Irak. Taj posao bio je vrijedan 35 miliona KM.

Strane službe nekoliko zemalja i dalje istražuju detalje kriminalnog poslovanja Viktora Buta u BiH. U tome im, sada, nije ni potrebna saradnja domaćih službi koje o tome ništa ne znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana