Ko je bezbjedan

Goran Maunaga
Ko je bezbjedan

Odlično je ministar pravde BiH Bariša Čolak ocijenio situaciju, u kojoj zbog prijetnji, praćenja, fotografisanja i ugrožene bezbjednosti strahuje glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin kad je rekao da je to jednostavno, strašno.

Ipak, šta reći i pomisliti o državi u kojoj je već godinu i po glavni tužilac, kako se sam uvjerio, pod prismotrom i kome je, prema sopstvenim saznanjima, život ugrožen samo, zbog toga što radi svoj posao.

Jer, zaista, kakva je to država u kojoj glavni tužilac svakodnevno strahuje za svoju bezbjednost, i to s razlogom, jer raspolaže informacijama "da treba dobro da se čuva"?

Može li, i u kojoj to državi, glavni tužilac kvalitetno da obavlja svoj posao ako je pod stalnim pritiskom koji se i vrši s namjerom da se isti "pozabavi sobom", umjesto poslom koji bi trebalo da obavlja?

Šta u državi, u kojoj glavni tužilac strepi za svoj život i život svoje porodice, mogu da očekuju milioni običnih, prosječnih stanovnika u situaciji kad se, slučajno, poslovno ili namjerno, malo zamjere nekom pogrešnom moćniku?

Očigledno je da su do sada, u "slučaju Barašin", institucije nadležne za bezbjednost stanovnika, kao i one formirane za obezbjeđenje VIP ličnosti, skoro potpuno zakazale. Ovo "skoro potpuno", jer se srećom, još nije desilo ono najgore o čemu govori sam Barašin, i za šta često dobija upozorenja.

Da nešto nije u redu sa radom policijsko-bezbjednosnih struktura kad je u pitanju Milorad Barašin, dalo se primijetiti još u februaru prošle godine poslije provale i pljačke stana koji je koristio u Sarajevu.

Ne samo da tada tokom uviđaja i istrage, nisu ispoštovana osnovna pravila i neophodne procedure, nego taj policijski posao, za koji je nadležan MUP Kantona Sarajevo, do danas nije dao ama baš nikakve rezultate.

Barašina, u vezi sa tim slučajem, nikad niko nije pozvao da da izjavu, niko ga iz policije i nadležnih istražnih organa nije čak ni pitao šta je odneseno iz stana.

Već tada bilo mu je jasno da nema nikakvu zaštitu nego, naprotiv, da se radi o posebnoj vrsti pritiska i o specijalnom ratu koji je uslijedio i koji traje do danas.

Kako je Tužilaštvo BiH privodilo bitne istrage o stradanju Srba kraju, isto kao afere poput one "reket SDP-a", te kako je funkcija glavnog tužioca postajala sve zanimljivija raznim interesnim sferama, tako se Barašin svakim danom nalazio pod sve većim pritiskom s više strana.

Pritisci se na tome, sigurno, neće zaustaviti. Na potezu su institucije pravne države, ako takvih uopšte ima i ako je BiH država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana