Ko hoće nek izvoli

Milijana Latinović

Virus korona će za mjesec dana i u Republici Srpskoj proslaviti prvi rođendan. Vatra u koju smo bačeni, borba na nepoznatom terenu, protiv nepoznatog, ali opasnog, neprijatelja traje dugo, predugo.

U toj godini borbe mnogi su na svojoj koži osjetili sve nevolje koje “kovid 19” nosi sa sobom. Više od 2.000 zaraženih ovu bitku nije dobilo.

Boreći se za svaki dah, za zdravlje, za sebe i svoje najmilije, učili smo na iskustvima drugih, pridržavali se preporučenih mjera, nosili maske, vodili računa o rastojanju dok odlazimo u kupovinu, banku ili bilo gdje drugo. Sve do sada to je bilo naše jedino oružje u borbi kojoj se ne nazire kraj, ali već danas i Srpska, poput zemalja u regionu i svijetu, ima još jedno oružje, vakcinu protiv virusa korona.

Za početak stigle su ruske vakcine za 1.000 lica koje su namijenjene za ispitivanje u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a kada dobijemo zeleno svjetlo, prvi će vakcinu primiti zdravstveni radnici u “kovid” odjeljenjima.

I dok je susjedna Srbija prva u Evropi po broju vakcinisanih i druge zemlje se bukvalno otimaju za dozu više, mi smo tek na početku.

Vakcina je oduvijek važila za najveće dostignuće čovječanstva, a zahvaljujući imunizaciji ljudski rod je pobijedio mnoge zarazne bolesti. Nekada ranije u vrijeme morbila ili ebole nije postavljano pitanje da li treba primiti vakcinu ili ne. U redu su stajali baš svi.

Svako vrijeme nosi neko svoje breme pa tako i ovo naše, kada mnogi na muci pokušavaju da se okoriste, običan, mali čovjek sumnja u sve. Prvo je sumnjao da virus postoji, danas sumnja da vakcina pomaže.

Strah od nepoznatog izmiješan sa raznim teorijama zavjere, koje od početka prate “kovid 19”, ulivaju nepovjerenje i sve oči javnosti uprte su u one koji su već zasukali rukave. Čekaju se reakcije, neželjena dejstva i sve to opet začinjeno raznim teorijama zavjere. Da li treba primiti rusku, kinesku ili američku vakcinu i da li se uopšte vakcinisati? To su samo neka od bezbroj pitanja o kojima svako od nas razmišlja.

Bilo kako bilo, priču o virusu, mjerama prevencije, liječenju i vakcinaciji ipak treba prepustiti onima koji su se godinama školovali i koji bi o tome trebalo da znaju najviše.

Mi treba da se ponašamo odgovorno i da poštujmo sve preporučene mjere da se ne bismo zarazili ili virus donijeli nekome od najbližih, a ko hoće neka izvoli, vakcinacija će uskoro početi i u Srpskoj.

Ostaje nada da će početak vakcinacije označiti kraj pandemije i vratiti život u neke normalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana