Ko glasa, a ko broji

Darko Momić

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH prije šest godina, uoči tadašnjih lokalnih izbora, precizno je ukazala na nedostatke u Izbornom zakonu BiH kada je riječ o registraciji birača za glasanje poštom.

Direktor ove agencije Petar Kovačević te 2012. godine lijepo je upozorio da Centralna izborna komisija BiH prilikom registracije birača mora da postupa u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i da mora tačno da zna ko je predao prijavu za glasanje iz inostranstva ili, preciznije, obrazac PRP-1. Međutim, prođoše i ti lokalni izbori i od tada jedni opšti i još jedni lokalni i pola redovne izborne kampanje za još jedne opšte izbore, a CIK i dalje radi po svom.

Za glasanje putem pošte na ovogodišnjim izborima prijavljeno je više od 77.000 birača. Ne piše slučajno “prijavljeno je”, iako bi trebalo da se piše “prijavilo se” jer se upravo u tome krije odgovor na pitanje koje proteklih dana okupira javnost. A to su prigovori brojnih birača da su mimo svoje volje i znanja prijavljeni za glasanje iz inostranstva. Vrhunac se desio juče kada su iz Socijalističke partije potvrdili da je neko njihove aktiviste lažno registrovao kao “privremeno odsutne” i prijavio da će glasati u Beogradu, navodeći adrese na koje CIK treba da im pošalje glasački materijal. Neko se zaigrao i udario gdje ne treba, a onaj ko je to uradio vjerovatno će saznati i zašto, ali u ovom slučaju nije ni bitan konkretan slučaj već legislativa koja omogućava takvo nešto.

Naime, prema podzakonskim aktima CIK-a, da bi se neko prijavio za glasanje poštom iz inostranstva, dovoljno je da popuni gorepomenuti obrazac PRP-1, koji je javno dostupan na sajtu CIK-a, da uz njega priloži kopiju lične karte, vozačke dozvole ili pasoša i sve to pošalje CIK-u poštom, faksom ili mejlom.

Ako nekome i dalje nije jasno u čemu je problem, neka se samo zapita gdje je sve ostavio kopiju svoje lične karte. I neka se ne čudi ako mu 7. oktobra na biračkom mjestu kažu da je već glasao. I to iz inostranstva.

Ali, ne treba previše da se brine ni ako to čuje jer se izbori kod nas odavno odvijaju po pravilu koje se pripisuje sovjetskom diktatoru Josifu Visarionoviču Staljinu.

“Nije bitno ko glasa, već ko broji glasove”, rekao je lijepo Staljin. A Srbi su i za vrijeme Tita pokazali da vole diktatore!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana