Ko diže prosjek?

Marijana Miljić Bjelovuk
Ko diže prosjek?

Plate u Srpskoj rastu, ali u javnom sektoru. Zahvaljujući tome stigli smo do brojke od 1.189 maraka prosječne plate isplaćene u septembru, s kojom se diči premijer i njegovi ministri u Vladi Srpske.

Obećavaju da će prosjek i dalje rasti, rasti. Nema sumnje i da hoće, jer je najavljeno da će plate korisnicima budžetskog novca biti uvećane već za dva mjeseca. Pa onda, moguće i nakon tri. Nakon što vide šta će analiza pokazati. A nema sumnje da će u tom dokumentu s brdom statističkih pokazatelja biti navedeno da im treba dati više. I neka im.

Ali šta je s druge strane s platama u realnom sektoru? Niko ih ne spominje. Kao što su rijetko bile predmet bilo kakve rasprave u ovoj godini. Bude i potegnuta neka rasprava i obećanja koja ubrzo splasnu i odu u zaborav. Tako da nema sumnje da će ista praksa rasprave biti zadržana i u idućoj godini. 

Radnicima u privredi jedino što je ostalo jeste to da kume i mole poslodavce da im povećaju plate. Ili pak da traže vezu da se smjeste u neku od silnih nam republičkih institucija, koje su sigurni izvor mjesečnih primanja koja rastu, a koja će i dalje da idu uzlaznom putanjom. Mada u današnje vrijeme nije tako teško kao ranije doći do pozicije službenika. Ne treba tu baš nekog truda i neka velika štela kao prije, jer je i javni sektor napustilo veliki broj službenika.

Mnoge je, kako birokrata, tako i radnike iz privrede put Evrope natjerala ona rečenica koja je prethodnih godina vladala tržištem: “Ako nećeš ti, ima ko hoće”. E, nema više, tih što hoće.  

Njima su širom vrata otvorile zemlje Evrope i primile ih da rade za njih i stvaraju za njihovu zemlju. Vrate se oni kući, ali samo da posjete svoje najmilije i ostave im koji evro da mogu preživjeti mjesec kako treba.

Zbog svega toga u posljednje vrijeme primjetan je napad javnog sektora na privatni po pitanju otimanja radnika. Naravno, prvi na tom spisku su oni koji poznaju “nekoga”, a nakon sumnje da će nakon njih na red doći i oni koji nemaju štelu da se uvale u neku od republičkih institucija.

Jer jednostavno ljudi su otišli, odlaze i odlaziće sve dok ne dođe do nekog značajnijeg skoka plate od koje će moći da žive kako treba i kako dolikuje. Mahom će, naravno, da napuštaju kao i do sada privatni sektor.

Rat za radnike između privatnog i javnog je počeo, a nema sumnje da će da potraje. Bitku će po svemu sudeći da izgubi privatni, jer plate službenicima rastu, a u privredi stagniraju ili pak budu povećane uz silne molbe radnika. Pored toga, ni najave iz Vlade od samo prije dva mjeseca da će doći do smanjenja poreza i doprinosa u korist povećanja plata radnika u privredi nije vidljiva u predloženom budžetu za iduću godinu što poboljšava rezultat Vlade, a naglašava gubitak privrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana