Ko će nas liječiti?

Dragana Orlović

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su 193 zdravstvena radnika, i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara.

Većina tih zdravstvenih ustanova, istina, zapošljavala je u navedenom periodu i ljekare i ostalo medicinsko osoblje, u nekim slučajevima i više od broja onih koji su otišli, ali u njihovim podacima nije navedeno i da li je time nadoknađivan kadar koji ih je napustio ili je samo riječ o novim radnim mjestima koja su bila ranije predviđena.

U svakom slučaju, čak i da jesu popunili upražnjena mjesta, razloga za brigu i te kako ima s obzirom na to da odliv kadrova u zdravstvenim ustanovama ne samo da se ne zaustavlja nego je sve više onih koji pakuju kofere.

Da je sa odlaskom medicinskih radnika suočena cijela BiH, nedavno je potvrdila i Svjetska banka, čije procjene govore da ukupni procenat emigracije visokoobrazovanih iz BiH iznosi 23,9, a ljekara 11,1 odsto, po čemu je BiH zauzela jedno od vodećih mjesta u Evropi i svijetu. Ovaj problem prisutan je već dugi niz godina i zahtijeva opsežnu analizu, na osnovu koje će biti napravljen kvalitetan plan i sistem mjera.

Zato se postavlja logično pitanje ko će nas liječiti, ili bolje rečeno, ko će ostati da nas liječi.

Glavni razlog odlaska mnogih medicinskih radnika iz javnih ustanova leži u socijalno-statusnom položaju, gdje je dominantan motiv a šta drugo do plata.

Veće plate u privatnim ili zdravstvenim ustanovama u inostranstvu odavno su postale primamljive ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, među kojima mnogi i ne kriju da bi rado otišli na plaćenija radna mjesta.

Nemali broj je i onih koji, iako ne žele da javno o tome govore, planiraju da odu odavde jer nemaju mogućnost dodatne edukacije ili su suočeni sa raznim poteškoćama.

Nisu rijetki ni primjeri mladih ljekara koji, kada upišu specijalizaciju, odmah upisuju i kurseve njemačkog jezika. Ipak, u inostranstvo najviše odlaze izuzetno stručne medicinske sestre i medicinski tehničari, sa višegodišnjim iskustvom, koje je veoma često teško zamijeniti.

Investiranje u zdravstveni sistem je investiranje u budućnost, jer dobar zdravstveni sistem čine i savremeno opremljene bolnice i kvalitetan kadar koji će u njima raditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana