Ko će nam ostati?

Dragana Orlović

Kada govorimo o ekonomiji i kompletnoj situaciji u zemlji u ovoj godini koja je uskoro na izmaku i događajima koji su je obilježili, onda je to svakako odlazak radnika i nastavak masovnog iseljavanja ljudi iz BiH.

Sve je evidentnije da ne odlaze samo pojedinci, već cijele porodice. Sve je očiglednije i da mnogi ne odlaze samo radi finansijskih problema i slabo plaćenih poslova, već zbog generalnog stanja u državi i sistemu.

To da odlaze nezaposleni nekako smo i navikli, ali da pakuju kofere i sve više nas napuštaju visokoobrazovani i izuzetno stručni ljudi, koji ovdje imaju dobro plaćene poslove pa čak i vlastite firme, nije dobar pokazatelj, već problem na koji se nikako ne smijemo navići. Jer ako i oni žele da odu, ko nam ostaje? Ili adekvatnije pitanje - šta je uzrok, šta ih je navelo da se odluče da krenu sve ispočetka, negdje u tuđini, iako su ovdje imali sve. Da li se zaista već dugo vremena nešto pogrešno dešava u našem sistemu i dokle će se nadležni služiti opravdanjem da je migracija uvijek bilo i da će ih uvijek biti.

Jeste, migracija je oduvijek bilo i biće ih, ali statistike nikad nisu bile ovako sumorne i zabrinjavajuće kao posljednjih godina. U bilo kojoj branši, ako se osvrnemo, trenutno vlada ozbiljan deficit radne snage, tako da poslodavci više i ne kriju da im je teško pronaći dobrog i kvalitetnog radnika. Naprotiv. Apeluju odavno da nema ko da radi. I to ne samo u jednoj ili dvije oblasti. Svuda je manjak radnika - od zdravstvenih ustanova pa do kafana, u kojima ni za plate od 1.500 maraka (što je u ugostiteljstvu odlična zarada) ne mogu pronaći i angažovati dobrog radnika.

Privrednim društvima u Republici Srpskoj prije nekoliko dana dodijeljeni su detašmani za izvođenje radova u Njemačkoj. Ukupno 32 naša preduzeća dobila su te međunarodne sporazume, a svima je glavni i najveći izazov, kako su istakli, da sačuvaju radnike kako ne bi prešli raditi u njemačke firme. Hoće li u toj namjeri imati uspjeha teško je prognozirati i vrijeme će pokazati da li su ih sačuvali u svojim firmama.

Ali šta je sa poslodavcima i institucijama koje su u BiH, hoće li se i oni boriti za svoje radnike. Hoće li učiniti sve ili barem pokušati da obezbijede bolje uslove rada i života za one koji ostaju ovdje i ne namjeravaju otići. Hoće li po tom pitanju nešto preduzeti političari ili će sve to biti i ostati tek dio kampanja za predstojeće izbore, kada je uvijek pravo vrijeme za velika obećanja, a potom malih djela, da bi se stiglo do glasova, dok gubimo trku u ekonomskom, privrednom, ali i ljudskom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana