Ko budži budžet?

Željka Domazet

Budžet institucija BiH za 2012. godinu trenutno je najaktuelnije pitanje u zemlji, oko koga su, kao i uvijek kada se radi o nečem zaista važnom, podijeljena mišljenja.

Dok sa jedne strane srpski i hrvatski ministri nastoje debelom analizom da utvrde gdje se može uštedjeti svaka marka, dotle bošnjački ministri u prvom redu oni iz SDA otvoreno lobiraju kod budžetskih korisnika, pa policiji i vojsci daju vjetar u leđa dajući im podršku za štrajkove, pobunu i neposluh. U cijeloj ovoj budžetskoj priči nejasan je stav SDP-a Zlatka Lagumdžije čiji bi glas za budžetski nacrt dao zeleno svjetlo ovom vrlo važnom dokumentu.

Kako njegov stranački kolega ministar transporta i komunikacija Damir Hadžić pripada kategoriji “ostalih” prilikom glasanja u Savjetu ministara njegov glas neće biti dovoljan da budžet bude izglasan, jer bi naprosto pao bez glasova bošnjačkih ministara.

Logično se nameće pitanje, da li je slučajno ili namjerno, Lagumdžija baš ove sedmice, kada se koplja lome o tome koliko će ko dobiti iz zajedničke kase, otputovao na službeni put u Kuvajt.

Smirivanju situacije nikako ne doprinosi Bakir Izetbegović koji zajedničku kasu upoređuje sa kratkim jorganom. Jedino je zaboravio da doda i nastavak ove domišljate metafore po kojoj bi ovo navlačenje jorgana moglo dovesti i do njegovog cijepanja, pa da u cijelom pokrivanju svi ostanu goli.

Kada se budu dizale ruke na nacrt budžeta biće jasno ko se u ovoj zemlji drži one narodne “ispruži se koliko ti je jorgan dug”, a ko one nerealne da veći budžet države znači i više države. Nadajmo se, ipak, da će BiH poslije dugog tavorenja sa privremenim finansiranjem krenuti normalnim kolosijekom i trasirati put za reformske procese.

Bilo kako bilo, budžet će se ove sedmice svakako naći pred ministrima i na sjednici će se znati ko je u ovoj zemlji za racionalizaciju troškova administracije, restrikciju u javnoj potrošnji, a ko za govor ulice, proteste i nemire.

No, sasvim je jasno (i provjereno) da su štednja i domaćinsko trošenje svaku kuću održavali, dok su je nemiri, svađe i ulica bespovratno uništavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana