Knjiga spala na tri slova

Milijana Latinović

Negativni demografski trendovi odavno nisu novost u manjim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, gdje se godišnje zaljulja tek poneka kolijevka. Broj umrlih tokom godine u malim rubnim opštinama odavno već prevazilazi broj rođenih, a svaka ta opština iz godine u godinu korak je bliže izumiranju.

 

Bijela kuga hara Srpskom i uzima danak, a to na neki način potvrđuju i najnoviji podaci o broju djece upisane u prvi razred osnovne škole. Podaci nadležnog ministarstva pokazuju da školsko zvono od septembra do septembra okuplja sve manje prvaka. Najtužniji podaci uoči nove školske godine stižu iz Kalinovika, gdje će na jesen u klupu sjesti svega tri prvačića.

Osim Banjaluke koja se relativno dobro drži o ovom pitanju, rijetko koja opština ili grad mogu da se pohvale velikim brojem rođenih, pa samim tim i većim brojem školaraca. Za tako lošu demografsku sliku krivi smo svi pomalo.

Mladi su, nažalost, posebno u manjim sredinama, odavno spakovali kofere i otišli preko granice, jer nisu imali uslove da stvaraju porodicu na pradjedovskim ognjištima. Sa fakultetskim diplomama na birou za zapošljavanje čamili su godinama, a onda odlučili da gnijezdo sviju pod nekim tuđim nebom. Tako su sela širom Srpske opustjela, a škole se jedna po jedna gase, a jednom kada katanac osvane na vratima, nikada se više otvoriti neće. Nisu samo odlasci sa ovih prostora doprinijeli poražavajućoj statistici. Mladi se, nažalost, sve rjeđe odlučuju na brak i osnivanje porodice. Zaokupljeni su karijerama i čekaju da im se sve kockice u životu poslože, a porodicu stavljaju na posljednje mjesto.

Čekajući siguran posao, platu i krov nad glavom, žene postaju majke sa trideset godina. Na prste se mogu izbrojati parovi koji se odluče da imaju troje i više djece.

I dok se trudimo da sve drugo stvorimo, porodicu stavljamo na posljednje mjesto, a trebalo bi drugačije, jer porodica je i temelj i krov svakog društva. Iako nose veliki teret, mladi nisu jedini krivci za takvu situaciju. Koliko su krivi oni, toliko krivicu nose i nadležne institucije koje bi trebalo više da se pozabave ostankom i opstankom na ovim prostorima. Nije da nije učinjeno ništa. Određene mjere pronatalitetne politike su skrojene i značajne su, ali nisu dovoljne.

Jedini način da Srpska pobijedi bijelu kugu jeste da ojača privredu, da se otvaraju radna mjesta, što bi zaustavilo odliv stanovništva, a mladima ulilo nadu u bolju i svjetliju budućnost, a onda bi i prvačića bilo sve više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana