Kneževski sastanci

Vedrana Kulaga Simić

Do Kneževa vodi više puteva i putića, ali još se traži onaj koji vodi ka rješavanju krize, koja već skoro godinu ostavlja nesagledive posljedice po stanovnike te opštine.

Skupštinska većina postoji, a kao da ne postoji. Ona druga većina, koja je tu privilegiju osvojila na lokalnim izborima prije dvije godine ne postoji, ali ne da fotelje. Takva slika o Kneževu do nadležnih u Vladi Republike Srpske doputovala je u proteklih godinu bezbroj puta, ali se u istom obliku i vraćala do lokalne skupštine. Održavani su sastanci, slati dopisi, molbe i žalbe, a rezultat je uvijek bio - ništa.

Takav epilog dobio je i posljednji sastanak predstavnika lokalne vlasti sa nadležnima u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS. Ništa se nije pomjerilo sa mrtve tačke, tako da je kneževska agonija nastavljena. Do kada će tako biti, niko ne može da kaže.

Nada u bolje sutra sve više blijedi, a opština iz dana u dan tone sve dublje. Sve su bliži potpunom kolapsu, kada je riječ o budžetu, jer on nije usvojen za ovu godinu, a kako se trošio javni novac u protekloj, niko ne zna. Izvještaji o izvršenju budžeta nisu ugledali svjetlost dana.

Vrata skupštinske sale su zaključana za onu grupu odbornika koja ima matematičku većinu, a širom otvorena za one koji tamo povremeno uđu da bi utvrdili da nemaju kvoruma, a ne da bi usvojili dnevni red i radili po njemu.

A niko da tu agoniju presiječe. Jedni drže do zakona, drugi do samovolje, a treći nijemo i nemoćno gledaju sa strane i čekaju šta će se na kraju desiti.

A u Kneževu čekaju da dobiju zvaničan odgovor od nadležnih šta će biti sa njima. Ovaj posljednji sastanak u resornom ministarstvu je pokazao da se mora pronaći novi put na kojem se nalazi ključ za rješenje krize vlasti u Kneževu. Priznanje iz Ministarstva da su iskoristili sve moguće mehanizme nije poželjno. Nije ni dobro, ni ohrabrujuće, već sasvim suprotno. Baš kao ni održavanje sastanaka o Kneževu sa jedinom svrhom da se sastanak održi.

Krajnje je vrijeme da se stane u kraj vlasti u bezvlašću. Nekada su izgleda neke sasvim logične stvari nekima i više nego nejasne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana