Kneževska saga

Vedrana Kulaga Simić

Malo koja opština ili grad u Srpskoj funkcioniše bez manjih ili većih problema, a posebne muke imaju one sredine u kojima je promijenjen odnos snaga u parlamentima nakon posljednjih lokalnih izbora.

Kneževo je jedna u nizu tih opština, ali i klasičan primjer kako stvari ne treba da se razvijaju ako oni koji su izabrani od strane naroda kasnije ne uspiju da to povjerenje očuvaju.

Nesuglasice između nove skupštinske većine i načelnika Bore Škeljića eskalirale su u ljeto 2013. godine, kada je više ruku u kneževskom parlamentu skupila grupa koja nikada nije mogla da nađe zajednički jezik sa strujama u kojoj je i sam načelnik Škeljić.

Tada su počeli još crnji dani za sve stanovnike te izuzetno nerazvijene opštine. Političke borbe vođene su iz dana u dan. Tužbe su pljuštale na sve strane, "debelo" je kasnilo usvajanje budžeta, neslaganja o svemu i svačemu bilo na sve strane, a saradnje i dogovora ni na vidiku.

Godine su prolazile jedna za drugom, a nakon što lani Škeljić nije smijenjen nakon što su odbornici većine pokrenuli opoziv, to im je pošlo za rukom ove godine.

Konačna odluka o sprovedenom opozivu čeka da prođe zakonski rok u kojem mogu da budu podnesene žalbe na volju naroda, koji je u većini rekao da ne želi da Škeljić i dalje bude prvi čovjek u toj opštini.

Ako nadležni u CIK-u BiH i Apelacionom odjeljenju Suda BiH nakon razmatranja eventualnih žalbi ponovo potpišu da je referendum na kojem je Škeljić opozvan voljom većine sugrađana sproveden u skladu sa propisima, pred onima što ostaju u rukovodstvu opštine je veliki posao u kojem nema mjesta za eventualne igrarije sa Škeljićevim saveznicima, a njihovim neistomišljenicima.

Serijal o političkom nadmudrivanju i tjeranju maka na konac mora da bude završen, ako žele da Kneževo ne potone dublje nego što već sada jeste.

Sukobi i inati moraju ostati samo tamna mrlja u istoriji, a saradnja i zajednički interes su potreban pobjednički tandem za zdrave temelje u susret lokalnim izborima i svjetliju i bolju budućnost koju zaslužuju svi stanovnici ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana