Kneževska priča

Vedrana Kulaga Simić

Situacija u Kneževu iz dana u dan sve je više složena.

Politička previranja i blokade u ovoj opštini počeli su još u junu prošle godine kada je došlo do promjene u skupštinskoj većini. Postizborna opozicija, sa SNSD-om i SDS-om na čelu, tvrdi da je prikupila dovoljno ruku da preuzme čekić i pečat opštine i počne da radi kako misli da treba. Naglašavaju da imaju 11, pa možda i više odbornika u sali u kojoj staje njih 19.

S druge strane, grupa koju predvodi načelnik Bore Škeljić, te pojedini predstavnici DNS-a i PDP-a, tvrde da i dalje treba da ostanu tu gdje jesu jer ne prihvataju način na koji su smijenjeni, niti novu većinu za legalnu. Jedna opština, jedna skupštinska sala, a dvije grupe koje tvrde da imaju pravo da drže čekić u svojim rukama, donose, ovjeravaju i objavljuju odluke važne za život onih koji su ih birali.

I tako priča o formiranju vlasti nije završena ni poslije toliko mjeseci. Akteri ove zavrzlame do danas nisu uspjeli da odblokiraju rad Skupštine opštine, koja "živi" na odlukama o privremenom finansiranju. Tačnije, na četvrtini budžeta iz 2012. godine.

Nema budžeta za ovu godinu, koja uveliko teče, ali ni položenih računa o troškovima iz 2013. godine. U nadležnom ministarstvu upozravaju na to da se, ako budžet ne bude usvojen do 30. juna tekuće fiskalne godine, sredstva sa transakcionih računa ne mogu koristiti sve do usvajanja budžeta.

Ne zna se ni ko je, za šta i kako trošio novac poreskih obveznika, među kojima su oni koji su na lokalnim izborima ukazali povjerenje kandidatima za ove pozicije u nadi za bolje sutra sebe i svoje djece. Opština u međuvremenu tone sve dublje, a stanovnici bježe glavom bez obzira u potrazi sa svjetlijom budućnošću.

Nisu mnogo ažurni bili ni nadležni u Vladi RS. Svi su imali neke poteze, ali oni nisu urodili plodom. Barem za sada.

Ali ova priča se mora privesti kraju. Ma kakav god on bio.

Višemjesečna blokada nikome nije donijela ništa, a sve je manje vremena za čekanje.

Neko mora "presjeći" i reći koja strana ima skupštinsku većinu i ko ima pravo da donosi odluke o sudbini ove opštine, koja se nalazi na listi nerazvijenih u Republici Srpskoj. A kako se zna da je osam uvijek bilo manje od 11, problem ne bi trebalo da bude teško riješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana