Kneževo

Vedrana Kulaga Simić

Klupko je počelo da se odmotava. Poslije više od pola godine, u skupštinskim klupama opštine Kneževo utvrđen je prijedlog budžeta za ovu godinu, koji sada čeka "zeleno svjetlo" iz Vlade Srpske. Dokument je uslijedio nakon što je opština polovinu godine "živjela" na privremenom finansiranju, a kada je tome došao kraj - stiglo je upozorenje da će im budžet biti nametnut sudskim putem.

Problemi u Kneževu nisu od juče. Cijela priča je počela tokom juna prošle godine kada su se odbornici pregrupisali, što je dovelo do promjene skupštinske većine. Glavni akteri postali su odbornici SNSD-a i SDS-a, koje je podržao i dio iz SP-a i PDP-a. Postizborna većina, međutim, i dalje odbija da to prihvati, iako ih podržava devet od 19 odbornika u Skupštini opštine.  

To je obilježilo prvo poglavlje priče o Kneževu. Nastavak su obilježile teške riječi, zaključane sale, dječije igre o pečatu opštine, sastanci u resoru uprave i lokalne samouprave, ali ništa nije dalo rezultate. Kako su dani prolazili, Kneževo je tonulo sve dublje, a o trošenju novca iz opštinske kase i dalje se ništa ne zna. Kao ni dan-danas, zbog čega je od načelnika Bore Škeljića sada, kada je prijedlog budžeta opštine ugledao svjetlost dana, ponovo zatraženo da dostavi izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu, ali i za prvih šest mjeseci ove godine.

Da li će ih i dostaviti na zahtjev, vidjeće se idućih dana, ali to je samo jedno od mnogih otvorenih pitanja unutar zidova opštine. Eventualno zeleno svjetlo budžetu neće riješiti sve probleme, a moglo bi da ponovo na površinu izbaci previranja o skupštinskoj većini i podgrije rasprave o tome ko polaže pravo na pečat i ključeve skupštinske sale.

Tome treba da se stane u kraj, ako ni zbog koga drugog onda zbog stanovnika te opštine, kojima su, mimo političkih previranja, brojni problemi nad glavom.

Ova priča traje dugo, a da li je dio o budžetu kraj ili samo novi nastavak vidjeće se u danima koji dolaze. Agonija ove opštine traje predugo i svako dalje rastezanje ostavilo bi nesagledive posljedice.

Od odluka nadležnih u Vladi Srpske sada zavisi dosta toga i oni su odavno na potezu. I kada je riječ o opštinskom budžetu za tekuću godinu, koja je već ušla u drugu polovinu, i kada se radi o skupštinskoj većini. Dvije stvari su sasvim sigurno jasne - da je utvrđen prijedlog budžeta od nešto više od tri miliona i da je deset (kao i uvijek) veće od devet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana