Klubovi i nebezbjednost

Dragana Orlović

Šest mladih života izgubljenih u plamenu i dimu u novosadskoj diskoteci “Kontrast” izazvalo je nevjericu i tugu, i u Republici Srpskoj.

Javnost je šokirana, a mnogi su se zapitali, kako je to moguće, ko je kriv zbog toga, te koliko su bezbjedni naši klubovi?!

Ko kontroliše i stavlja u upotrebu noćne klubove i diskoteke? Kako je moguće da budu otvorene ako nisu bezbjedne? Koliko ih je i da li je ijednu inspekcija zatvorila? Koliko su česte te kontrole? Ko kontroliše protivpožarnu zaštitu na mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi, te šta propisuju zakoni... Samo su neka od pitanja, koja su se mnogima nametnula ovih dana, a na koja je malo ko imao odgovor.

Rezultati do kojih se došlo u Republici Srpskoj, poslije ovog nemilog događaja u Srbiji, i više su nego poražavajući!

Kada se ispitala bezbjednost naših diskoteka i noćnih klubova, i to samo površno i zahvaljujući velikoj medijskoj pažnji, došlo se do činjenice da mladima gotovo svakog vikenda prijeti opasnost, ako bi slučajno u nekom klubu ili diskoteci izbio požar. Doznali smo da ne postoje standardi i propisi prema kojima bi diskoteke trebalo da budu opremljene. Većina tih objekata nema čak ni protivpožarnu zaštitu! Sramota, strašno i smiješno!

Da li je trebalo da se desi neka nesreća pa da počne kontrolisanje uslova u kojima rade ovi objekti.

Jeste da je za pohvalu to što su nadležni odmah reagovali, odnosno što je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatražilo da bude obavljena hitna kontrola protivpožarne zaštite u svim noćnim klubovima i diskotekama u Srpskoj, ali zar to nije trebalo da bude i ranije rađeno i završeno?!

Kako je uopšte dozvoljeno klubovima da rade “pod zemljom”, a da imaju samo jedan ulaz, odnosno jedan izlaz, kada se zna da je to najopasnije u slučaju požara?!

Evo prilike da se pokažu rezultati. Nadležni, na vama je red da nam dostavite detaljne informacije ko, kako i u kojim uslovima radi. Skrivanje iza zakonskih i podzakonskih akata, članova i propisa neće umiriti ni vašu, a ni savjest svih onih koji u nesigurnim klubovima borave.

Zatvorite one koji za to nemaju uslove i jasno i glasno recite ko su. Naložite im da adekvatno opreme sve te objekte na kojima zarađuju novac i ne mare za bezbjednost mladih.

Ne dopustite da ovo bude čudo koje će trajati tri dana, a koje će se kasnije zaboraviti! Jer kada se nešto loše desi, onda je kasno za kontrole i krivce!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana