Klubovi i bezbjednost

Marina Čigoja

Posljednje na što vjerovatno mladi u Republici Srpskoj misle kada vikendom krenu u grad jeste da li su u klubu u koji idu bezbjedni, imaju li ti klubovi protivpožarnu zaštitu i šta u slučaju da dođe do nekih problema.

Naravno, od njih niko i ne očekuje da ih to pretjerano brine jer se u normalnim zemljama ovo pitanje ne bi ni postavljalo, pošto se postojanje osnovnih bezbjednosnih uslova podrazumijeva!

Za pitanja bezbjednosti klubova, koje svake sedmice posjećuju hiljade mladih, trebalo bi da se pobrinu vlasnici klubova i inspekcijski organi koji bi svakom klubu za koji utvrde da ne ispunjava uslove trebalo da ostave određen period da to riješi ili trajno stavi katanac na bravu.

Poražavajuća je činjenica da mladima u Srpskoj skoro svakog vikenda prijeti opasnost u slučaju izbijanja požara.

Još više poražavajući podatak je da je od ukupno 28 noćnih klubova u Srpskoj, kojima je zabranjen rad zbog toga što nisu posjedovali adekvatnu protivpožarnu zaštitu, samo njih 13 otklonilo nepravilnosti koje su inspektori pronašli, a da većina ostalih i dalje radi, iako im to nije dozvoljeno.

S obzirom na to da se tačno zna koji klubovi rade, a to im nije dozvoljeno, nejasno je šta rade inspekcijski organi i zašto ne sankcionišu vlasnike tih klubova.

Zaista zvuči nevjerovatno, da ne kažem licemjerno, objašnjenje inspektora koji kažu da klubovi kojima je izrečena zabrana rada dok se ne otklone nepravilnosti, mogu da rade na svoju odgovornost.

Zar je moguće da u jednoj ozbiljnoj instituciji kakva bi trebalo da bude Inspektorat RS ovakvu rečenicu uopšte mogu da smisle?

Pa gospodo, ko će biti odgovoran u slučaju da se desi tragedija kakva se desila u diskoteci u Novom Sadu kada je zbog nečije neodgovornosti život izgubilo pet mladih ljudi?

Mogu li se ljudski životi staviti na odgovornost vlasnika diskoteke ili kafića, kojima je profit na prvom mjestu? Mogu li u slučaju neke tragedije odgovorni biti samo vlasnici klubova ili su mnogo odgovorniji oni koji su im dopustili da rade kršeći zakonske propise?

Nije li bolje spriječiti da dođe do tragedije, nego nakon što se nešto desi tražiti krivca?

Bilo kakve nedorečenosti kada su u pitanju ljudski životi ne smije da bude. A svi koji u inspekciji misle da to može tako, treba odmah da pakuju kofere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana