Klub Bošnjaka, epizoda 101.

Vanja Štrbac
Klub Bošnjaka, epizoda 101.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, nakon što je odlučio da im nije po volji imenovani premijer RS Aleksandar Džombić, donio je odluku da se u budućem periodu prema Ustavnom sudu RS pokrene inicijativa o pitanju konstituisanja Vijeća naroda RS radi zaštite ovog puta, ne vitalnog interesa, već ustavnosti i zakonitosti.

Razlog? Nezadovoljstvo načinom na koji je Vijeće konstituisano, iako su imali priliku da predlože bošnjačkog predstavnika za predsjedavajućeg ovog tijela.

I predložili su Bošnjaka, ali su insistirali na jedinom koji nije dolazio u obzir, jer nisu htjeli da ga prihvate drugi predstavnici Vijeća. Bez obzira na mogućnost političkog dogovora, tvrdoglavo insistirajući, ostali su bez te pozicije i sada pozivaju pravo u pomoć.

Čini se kao da je Klub Bošnjaka otišao korak ispred sebe, pa sada i danima, mjesecima unaprijed najavljuje ulaganje žalbi, tužbi ili šta već. Na sve i svašta. Samo da se blokiraju institucije i zakoni RS.

"Obećavaju" tako i inicijativu koja se odnosi na pokretanje ustavnosti i zakonitosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, jer kako kažu, postoje tamo rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom RS. A nisu u skladu, zato što njima ne odgovaraju.

Može se očekivati da poslije usvajanja bilo kojeg akta u Republici Srpskoj, Bošnjaci u njemu prepoznaju dio koji ide njima na štetu. Da li je zaista tako, najmanje je bitno. Samo neka se blokira RS.

Simptomatično je postalo to njihovo redovno obraćanje Ustavnom sudu RS. Ne bi to bilo čudno, niti neobično da ovaj sud potvrdi povrede interesa Bošnjaka, međutim, nakon što po pravilu svaka njihova inicijativa bude odbijena, oni ulažu veta na druge zakone. Opet... i opet.

U periodu od 2005. do 2010. godine, Bošnjaci su ulagali veto čak 30 puta. A od tih 30, svega dva puta Ustavni sud je utvrdio da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u RS. To dovoljno govori o opravdanosti njihovih zahtjeva.

Napravili su Bošnjaci još jedan korak naprijed u svojim zahtjevima. Naime, tražiće oni čak i da prisustvuju raspravi u Ustavnom sudu, kada budu razmatrali njihov zahtjev za veto na imenovanog predsjednika Vlade RS, što još nismo čuli.

Ipak, takvi postupci predstavnika ovoga kluba više nikoga ne čude. Ulaganje veta na sve i svašta postalo im je očigledno zaštitni znak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana