Klub blokada

Vedrana Kulaga
Klub blokada

Bilo je to jedne godine, i one prije nje, i sve tako unazad od kada je u Vijeću naroda Republike Srpske radio Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda. Klub Bošnjaka imaće u istoriji Republike Srpske svoje mjesto. Međutim, ono neće biti ispisano zlatnim slovima, a svako ko iole prati donošenje zakona u Narodnoj skupštini i njihovo razmatranje u Vijeću naroda, znaće i zašto.

Klub Bošnjaka neće ostati upamćen zbog zasluga i doprinosa boljem životu i suživotu konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj, već kao mrlja koja je imala samo jedan cilj, samo jednu misiju, samo jednu želju - da zaustavi ili uništi Republiku Srpsku.

Klub Bošnjaka je, vrijedno radeći zadaću koju su im dali njihovi nalogodavci, pokušavao po svaku cijenu da blokira rad Srpske i njenih institucija zloupotrebom mehanizma zaštite nacionalnog interesa.

A za vetom na brojne zakone olako su posezali. Bez ikakve stvarne potrebe, veta su prosto pljuštala i zatrpavala Ustavni sud RS.

Iako je većina ovih veta neslavno završila pred Vijećem za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda, namjera je bila jasna - blokirati RS, usporiti rad njenih institucija, baciti sumnju na zakone.

Redom su, zbog neosnovanosti, padala veta na zakone o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, o privatizaciji državnih stanova, kao i Izmjene i dopune zakona o stvarnim pravima. Da ničiji vitalni nacionalni interes, pa ni Bošnjaka, nije povrijeđen izborom premijera RS Aleksandra Džombića takođe je utvrđeno.

Klub Bošnjaka uporno je pokušavao da zloupotrebom prava na zaštitu vitalnog interesa politički manipuliše i blokira brojne procese u Srpskoj, njen rad, napredak i sve ostalo.

Krajnji efekat je, naravno, bio sasvim suprotan.

Bošnjaci su, očekivano, pali na ispitu podizanja veta na skupštinske odluke i zakone jer tu nikakve priče o povredi nacionalnog interesa nikad nije ni bilo, i to je nešto što je svaki put bilo jasno kao dan.

Možda bi bilo bolje da se umjesto Klub Bošnjaka zovu "Klub blokada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana