Ključ uspjeha

Miloš Vasiljević
Ključ uspjeha

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković iz mjeseca u mjesec pomjera granice, a pobjeda u finalu US opena protiv Danila Medvedeva njegova je 24. grend slem titula. Sada ima dva najveća trofeja više od najbližeg pratioca Rafaela Nadala.

Iako rezultatski na prvu sve to izgleda jednostavno i glatko u tri seta, ali svi koji su bili pored malih ekrana mogli su se uvjeriti u suprotno. Velika borba Srbina i Rusa, posebno u epskom drugom setu koji je trajao sat i 45 minuta još jednom su dokazali da je teniski čarobnjak Novak Đoković za koplje ispred ostalih, iako je Medvedev odigrao jedan od najkvalitetnijih mečeva u životu.

Titulom iz Njujorka srpski as postao je najstariji osvajač jednog od četiri najvažnija turnira u open eri i sada je i zvanično GOAT. Osim što je titulom na stadionu “Artur Eš” otklonio i najmanju dilemu da mu nema ravnog, Nole je i van terena pokazao zašto je veličina i koliko njegove riječi imaju težinu, a neke bi u budućnosti morale da se nađu i udžbenicima. Definitivno, prva stvar koja je zapala za oko svima je majica “Mamba” sa likom  jednog od najboljih košarkaša svih vremena Kobija Brajanta, a znamo da je baš on najpoznatiji sportista koji je na leđima nosio broj 24. Uz to, možda i najvažnije su njegove poruke odakle je krenuo, koliko je porodica važan segment i bez koje ne bi bilo njegovidž uspjeha te kakve je sve morao nedaće proći kako bi postao šampion. I uspio je, a put je bio trnovit, kako za njega, tako i roditelje.

Kao dječak imao je samo jedan san, da bude šampion i osvoji Vimbldon. Sve je to ispunio pa iako je na ATP turu pune dvije decenije ne prestaje da razveseljava naciju i kada ga mnogi otpišu. Bez obzira na opstrukcije i nepravde kojih je bilo pregršt u prošlosti on pokazuje da je nepobjediv.

Nije mogao Đoković da se još jednom ne dotakne teme da baš zato što je iz Srbije nije dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svijetu, da je sve ovo jedno putešestvije te da nije došao na izlaznu stanicu. Ponosan je jer dolazi iz Srbije, što mu daje vjeru i nadu.

Bez premca najbolji sportista na svijetu dao je podršku i košarkašima Srbije koje su, mimo očekivanja javnosti, došli do srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu i na taj način još jedom pokazali klasu, prkos ali i zajedništvo. Sportisti su najbolji ambasadori, a da to nije fraza mogli smo se uvjeriti u nedjelju. U svakom kraju Srbije, Srpske, u Crnoj Gori ali i u inostranstvu, ljudi obučeni u dresove, uz trobojku davali su zdušno podršku.

Reprezentativna okupljanja posebna su za profesionalne sportiste. Tada na terenu ostavljaju posljednji atom snage i zajedno kao velika porodica, svjesni bremena koje nosi dres i grb, reprezentuju svoju zemlju žrtvujući tako čak i vlastite godišnje odmore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana