Klanovi

Veljko Zeljković

Rat između “škaljarskog” i “kavačkog” klana godinama bijesni na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali i šire, od Grčke, Ukrajine, Španije do Južne Amerike.

 

Da li će se prenijeti i na BiH? Ova dva zaraćena tabora nekad su bila jedinstveni “kotorski klan” i tako su funkcionisali godinama, do trenutka kada je zbog unosnog “posla” došlo do raskola među dotadašnjim prijateljima. Nestanak 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. podijelio je ove Kotorane na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima u kojima su živjeli. I od tada, pa do danas, na desetine ljudi je ubijeno u krvavim obračunima i sačekušama. Od filmskih likvidacija nisu ostali pošteđeni ni članovi porodica, biznismeni i policijski službenici.

Ono što je interesantno jeste da su ove dvije grupe nesmetano operisale u Crnoj Gori i preko nje, a o njima su čak pisali i američki mediji, označavajući ih kao dvije grupe koje su najodgovornije za transport bijelog praha iz Južne Amerike. Vjeruje se čak da je jedan od ovih klanova učestvovao u pokušaju transporta rekordne količine droge vrijedne više od milijardu dolara. S njima je posljednjih godina, navodno, sarađivao i zloglasni Velja Nevolja, a koga je srpska policija nedavno uhapsila zbog niza otmica i brutalnih ubistava.

Pretpostavke i procjene stručnjaka bezbjednosti da bi BiH mogla postati novo utočište ovih opasnih lica, nažalost polako se obistinjuje. Samim tim, ovi prostori mogli bi postati novo mjesto obračuna ovih lica iz kriminalnog miljea regiona. To se uostalom moglo vidjeti i nakon policijske akcije u februaru ove godine na Jahorini, prilikom koje su uhapšena trojica muškaraca bliskih “škaljarskom klanu”, za koje se sumnjalo da su pratili Tamaru Zvicer, suprugu vođe “kavačkog klana”, čekajući da joj se na odmoru pridruži muž i likvidiraju ga.

I hapšenje u Banjaluci Miloša Božovića iz Cetinja, bliskog “škaljarskom klanu”, najbolje ilustruje da su bezbjednjaci imali dobre procjene.

Ono što koliko-toliko ohrabruje jeste činjenica da je policija Srpske, u oba slučaja, uspjela blagovremeno odreagovati i pored činjenice da je imala “krticu” u svojim redovima, a koja je učestvovala u skrivanju pomenutog Božovića.

Ministar Dragan Lukač poručio je da će se MUP Srpske obračunati i očistiti svoje redove od nečasnih policajaca te da niko neće biti zaštićen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana