Kladionice nisu za maloljetnike!

Anita Janković-Rečević

Osnovci i srednjoškolci koji popunjavaju tikete ili satima sjede pred slot-aparatima sve su učestalija slika u kladionicama u RS, zbog čega su nadležni konačno odlučili da se uhvate u koštac sa ovim problemom

Kockarske igre, bilo koje vrste, veoma često predstavljaju ozbiljan problem za sve koji se odaju ovom poroku, a nerijetko se zbog kocke raspadaju i cijele porodice.

Uprkos tome, osnovci i srednjoškolci koji popunjavaju tikete ili satima sjede pred slot-aparatima sve su učestalija slika u kladionicama u RS, zbog čega su nadležni konačno odlučili da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Kockarnice i objekti u kojima se priređuju razne igre na sreću do sada su veoma rijetko bili sankcionisani zbog toga što su u njima osobe mlađe od 18 godina. Kazne koje dobijaju vlasnici tih objekata, po svemu sudeći, nisu dovoljne, čim i dalje u okrilje svojih kazina i kladionica primaju djecu od 14, 15 godina. Tako su tinejdžeri, umjesto da provode vrijeme na fudbalskim i košarkaškim terenima, sve češći gosti kladionica.

Republička uprava za igre na sreću sa policijskim službenicima nedavno je u Bileći zatekla pet maloljetnika kako se klade, a sigurno je da ovakvih primjera ima mnogo.

Ovaj slučaj bio je direktan razlog da budu alarmirani inspektori i poslati na teren širom Srpske, da bi problem sa klađenjem bio stavljen pod kontrolu s ciljem zaštite djece, što je za svaku pohvalu.

Ne treba zaboraviti da je tim dječacima u početku jedina namjera da marku dobijenu za sendvič brzinski pretvore u 20 ili 50 maraka, da bi se mogli počastiti nečim što im roditelji nisu mogli priušti. Međutim, s godinama mnogi od tih mladića ogreznu u kocki, pa umjesto par maraka, koje su stavljali na Juventus s nadom da će dati dva gola Realu, ostave cijele plate u kladionicama. Nerijetko pozajmljuju novac, stvarajući ozbiljne probleme i sebi i porodici.

Da bi ovo bilo spriječeno i da problem maloljetnika koji uživaju u kocki ne bi postao ozbiljan, zajednica preventivno mora sankcionisati vlasnike objekata koji dopuštaju djeci da se klade, ali i u obrazovnim ustanovama uvesti programe u kojima će se više govoriti o opasnostima i posljedicama kocke. Nadležni moraju da se potrude i da djeci obezbijede više kvalitetnih sadržaja za provođenje slobodnih vremena, da ih dosada ne bi odvlačila u kockarnice.

Krajnje je vrijeme da problem "maloljetničkog kockanja" bude shvaćen ozbiljno i da cijelo društvo pomogne da bismo imali što manje zavisnika od klađenja, a više zdravih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana