Kina, SAD i sujeta

Veljko Zeljković
Kina, SAD i sujeta

Stari narod kaže: “Ne čini ono što ne želiš da se i tebi desi”. Američki stratezi iz Pentagona i Bijele kuće očigledno ne stoje baš dobro sa poznavanjem ovih mudrih izreka. Oni se drže samo one: “Zavadi, pa vladaj”, što bi ovu moćnu silu na kraju moglo skupo koštati.

I dok se kraj ukrajinskoj krizi ni ne nazire, Bajden i ekipa su odlučili da otvore novo žarište koje bi, ukoliko eruptira, moglo imati nesagledive posljedice po čitav svijet. Nakon što je gurnula Ukrajinu u rat sa Rusijom, Amerika sada to pokušava i sa Tajvanom i Kinom. Nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, došlo je do podizanja tenzija koje prijete da pređu u “nešto više”. Kina je već zatvorila vazdušni prostor u toj oblasti i naredila da započnu vojne vježbe u blizini Tajvana, obećavajući da će biti ozbiljnih posljedica.

S druge strane, Amerika se već prije par mjeseci sa Tajvanom dogovorila o isporuci raketnih sistema “patriot”, te poslala par ratnih brodova “za svaki slučaj”. Vašington je na prostoru Indo-pacifika već u avgustu 2021. napravio i jednu vrstu pandana NATO savezu - Aukus, trojni vojno-bezbjednosni pakt između anglosaksonskih država: Australije, Velike Britanije i SAD. Kako je tada istaknuto, on bi trebalo da odgovori na sve veće “širenje kineskog uticaja”, te zaštiti američke interese u tom regionu. Zbog toga je i na posljednjem zasjedanju NATO-a Kina označena kao najveći neprijatelj ove vojne organizacije.

“Širenje uticaja” i “zaštita interesa” dvije su krilatice koje američki stratezi toliko često upotrebljavaju da su već postale otrcane. Oni su ih upotrebljavali i kada su “otvarali” priču oko Ukrajine, ali i na samom Balkanu. Epilog je uvijek bio isti. Rat! Globalna kriza.

Utisak je da je američka spoljna politika nakon dolaska na vlast sve senilnijeg Bajdena u opštem rasulu. Nema mjesta na svijetu i krize u koje svoje prste nisu umiješali američki stratezi.

Koji je uopšte američki interes u Ukrajini? Koji na Tajvanu, koga vjerovatno 99 odsto Amerikanaca ne bi moglo naći na geografskoj karti? Da li se ovo radi kako bi se skrenula pažnja sa sve veće ekonomske i finansijske krize u SAD koja prijeti da ovu zemlju uvuče u veliku recesiju i “duboku depresiju”?

I dok globalna, ekonomska i finansijska moć Amerike pada, Kina je svakim danom sve jača. I to je vjerovatno ono što Vašingtonu najviše smeta. Sujeta. Gdje će dozvoliti da im neko preuzme taj status. Utisak je da su se ovog puta malo previše zaigrali i zagrizli velikoj zalogaj koji bi im mogao stati u grlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana