Kilometar po kilometar, autoput

Anita Janković Rečević
Kilometar po kilometar, autoput

Ulaganja u putnu infrastrukturu, pored zdravstva i obrazovanja, u vrhu su prioriteta svake zemlje, jer osim što direktno podižu bruto domaći proizvod, indirektno donose niz benefita za sve segmente društva.

Veliki infrastrukturni projekti, kao što je gradnja autoputeva, predstavljaju značajan stimulans bržem jačanju zemlje jer savremena putna komunikacija doprinosi razvoju privrede, privlačenju investitora i podizanju opšteg kvaliteta života građana.

Svjesna da autoputevi zemlju otvaraju prema svijetu, Republika Srpska je u posljednjoj deceniji mnogo uradila na tom planu. Gradeći kilometar po kilometar stiglo se do 105 kilometara autoputa, a ta kilometraža u godinama koje slijede, po svemu sudeći, biće uduplana jer idućeg mjeseca počinje izgradnja čak dva autoputa. Prvi na tapetu je dugo najavljivani autoput Prijedor - Banjaluka u dužini od 42 kilometra i na toj dionici neimari će startovati 2. septembra. Samo petnaestak dana kasnije krenuće se i u izgradnju još jednog velikog infrastrukturnog projekta. U pitanju je dionica autoputa od Rače do Bijeljine, gdje su pripremni radovi uveliko u toku. Osim toga, plan je da se savremeni autoputevi grade i do Bijeljine od Brčkog, zatim od Novog Grada do Prijedora, od Brčkog do Vukosavlja, od Banjaluke do Mrkonjić Grada i tako sve dok cijeli sjever Srpske ne bude izbrazdan mrežom autoputeva koji stanovništvu omogućavaju udobnije i bezbjednije putovanje, kao i brže stizanje do krajnjeg odredišta.

Kada je u pitanju domaća privreda, stvaranje savremene komunikacione mreže direktno će se reflektovati na bolji poslovni ambijent imajući u vidu da je izgradnja autoputeva među najvažnijim uslovima kada je u pitanju privlačenje investitora.

Dobra stvar je što i vlasnici zemljišta i nekretnina u krajevima kroz koje prolaze ili je planirano da prođu autoputevi mogu očekivati rast cijena nepokretnosti i do nekoliko puta.    

BiH, uključujući i RS, dugo je bila slijepo crijevo Starog kontinenta, a zahvaljujući putnom povezivanju zemlje i savremenim saobraćajnicama ka Srbiji i Hrvatskoj već sada su nam značajno otvorena vrata Evrope.

S druge strane, zahvaljujući naplati putarine Srpska godišnje ostvari značajan prihod. Preduzeće “Autoputevi RS”, koje je zaduženo za naplatu putarine, u prvih šest mjeseci ove godine po tom osnovu inkasiralo je 13,32 miliona KM, a na naplatnim kućicama u Jakupovcima u sezoni odmora obaraju se rekordi kada je u pitanju broj prolazaka vozila, jer zahvaljujući toj dionici autoputa mnogi državljani zapadnih zemalja biraju da preko naših krajeva putuju do primorja.

Zahtjevni infrastrukturni projekti u koje se Srpska upušta pretvaraju je u veliko gradilište, a povećanjem mreže autoputeva benefiti koje ćemo ubirati iz godine u godinu biće sve vidljiviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana