Kemo

Željka Domazet

Koliko i kako je BiH ogrezla u kriminalu svake vrste, jasno pokazuje i slučaj Kemala Čauševića koji je na čelu Uprave za indirektno oporezivanje BiH počeo da stoluje prije desetak godina.

Na stolicu prvog čovjeka UIO zasjeo je bez ičega. Kada je ušao u biznis zvani državna stolica nije bio vlasnik ni stana, ni kuće, ni livade, niti bilo kakve druge nekretnine. Po dolasku na tu funkciju ovaj sada već bivši direktor počeo je da kupuje stanove, poslovne prostore i njive, da razvija biznis i krade državu.

I laiku je jasno da u tom lopovskom velikom kolaču u kojem  je svoje brke omastio Čaušević ima i onih koji su prigrabili svoje parče, omogućavajući Čauševiću da zadovolji svoju strast za nekretninama. Čauševićeve nekretnine trenutno su blokirane, a nekretnine i druga bogatstva ostalih riba koje su se našle u tom moru kriminala još su debelo skrivene.

U Tužilaštvu BiH još kriju kada će i da li će optužnica protiv Čauševića biti podignuta, ali je Sud objelodanio da mu je imovina blokirana i da s njom ne može ništa činiti.

Da li će ovaj skandal i lopovluk dobiti svoj sudski epilog, ostaje da se vidi. Hoće li možda samo Kemo, kako su ga iz milošte zvale sve ondašnje političke zvjerke, u cijeloj ovoj priči nastradati, biće zanimljivo vidjeti. Jasno je samo jedno. Krupan lopovluk sigurno nije mogao da se desi bez aminovanja onih koji su u svemu tome učestvovali i odlučivali i, naravno,  omastili svoje brkove.

Ne bude li ovaj slučaj razotkrio sve ono što se iza kulisa dešavalo i Čauševiću omogućavalo da kupuje nekretnine i zadovolji strast nekadašnjeg beskućnika i bezemljaša, Kemo će ostati samo usputni primjer kako se lopovluk i krađa svake vrste u ovoj jadnoj, čemernoj i na sve načine opljačkanoj zemlji isplati. Nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević postaće samo žrtveno jagnje koje je otjerano na klanje u onom trenutku kada su svi skupa ofirno postali sumnjivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana