Kebina dokumenta

Goran Maunaga

Poslije iznenadne "dokumentovane ofanzive" potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, na potezu je Tužilaštvo BiH.

U toj situaciji tek sad postaje važno to što Tužilaštvo već godinama posjeduje dobar dio tih dokumenata, ali na osnovu kojih nikad ništa nije pokrenulo.

Kebin postupak je, s te strane, izuzetno važan, prvenstveno zbog njegovog ranga, funkcije koju obavlja u vlasti FBiH i naravno, radi samih validnih dokumenata bez obzira na to što su mnogi ti dokazi tužiocima poznati odranije.

Zapanjujuće je, kada se sve uzme u obzir, to što od svih onih koji se spominju u 8.000 stranica dokaza, koje je Kebo predao u vezi sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, niko nikad nije procesuiran, čak ni među mudžahedinima za čije je zločine u Hagu osuđen samo Rasim Delić.

Jedino je istraga ranije pokrenuta, čini se najviše radi forme, protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina, dok ratni načelnik CSB Zenica Šefik Džaferović, tvrde u Tužilaštvu, nikad nije ni prijavljen.

Ako Tužilaštvo do sada i nije reagovalo, sada bi, nakon Kebinog istupa, moralo, jer je u potpunosti jasno da dokaza ima.

Teško je prognozirati hoće li, zbog aktuelne geopolitičke situacije u svijetu, ako već ne zbog istine, bar odred "El mudžahedin" na osnovu tih dokaza i konačno biti definisan kao mač terorizma u Evropi, prvo sjeme zla na koje nikad nije reagovano adekvatno i čiji članovi nikad nisu odgovarali za ratne zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda.

Nesumnjivo je da Kebo neće odustati od te priče i da slijede nova dokumenta u vezi sa počinjenim, a neprocesuiranim zločinima pripadnika Armije RBiH u cijeloj BiH.

Ako među bošnjačkim političkim vođstvom postoje savjesni, moralno čisti pojedinci, trebalo bi da shvate da Kebini postupci i pravedan rad Tužilaštva u tim predmetima mogu samo doprinijeti ozdravljenju nacije kojoj, činjenica je, pripada velik broj onih koji su na slobodi iako su počinili ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana