Kazne nosi golub pismonoša

Milijana Latinović

Vozači u Srpskoj mahom plaćaju i do tri puta veće iznose za saobraćajne prekršaje koje su napravili na području FBiH, jer im kazne ne stižu na kućnu adresu.

Oni koje je “uhvatio” radar na putevima u Federaciji da su napravili prekršaj saznaju mjesecima kasnije kada treba da registruju vozilo ili prilikom prepisa četvorotočkaša na novog vlasnika.

I umjesto da za kaznu koja im je propisana i uredno dostavljena plate upola manji iznos, zbog nemara službenika koji obavještenja očigledno šalju po golubu pismonoši, plaćaju puni iznos kazne, ali i dodatnu taksu.

Ugledajući se na Evropu, BiH je prvom prilikom požurila da uskladi zakone i propise u saobraćaju, da pooštri sankcije i onima koji krše propise na putevima odreže vrtoglave iznose.

I nije da nije trebalo. Jeste, jer previše je bahatih vozača na ulicama koji ne prezaju ni od zakona ni policije. Jurcajući ionako oronulim drumovima ne samo da svoju glavu nose u torbi, već ugrožavaju i druge učesnike u saobraćaju. Koliko je takvih najbolje pokazuje crna statistika na putevima u Srpskoj, ali i u Federaciji gdje su prije nekoliko dana zbog brze vožnje ugašena tri mlada života.

Međutim, idući ukorak sa Evropom i svijetom, BiH je zaboravila da uskladi i sve ostalo, pa službenici u mnogim institucijama i dalje rade onako kako su naučili, kafa do podne, kafa od podne, a posao... neka, nek prenoći, biće vremena.

Među takve bi se mogli svrstati i oni koji su po zakonu dužni da prekršiocima saobraćajnih propisa prekršajne naloge dostavljaju na vrijeme. Iako oni tvrde da sve po propisima čine, svake godine ih demantuje bar nekoliko ogorčenih vozača kojima kazna nije dostavljena u zakonskom roku. A na kućnu adresu nikada im nije stiglo ni obavještenje da imaju kaznu da se obrate u poštu ili bilo kome ko je zadužen da im istu isporuči.

Nije sporno da kazne za pijane vozače ili one koji olako pritišću papučicu gasa treba da budu visoke, i da svako ko se ogluši o zakon mora da plati, ali da bi platio kaznu mora i da je dobije. A to kod nas očigledno još nije usklađeno ni sa evropskim, ni bilo kojim drugim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana