Kazne i pritisci

Miroslav Filippović
Kazne i pritisci

"Kazni ih. Kazni!", "Samo ih kazni!" , kliče ovih dana većina bošnjačkih političara udružena sa poznatom sarajevskom destruktivnom medijskom mašinerijom.

Ni svjesni nisu da prizivanjem kazne za RS i nasilja u politici potkopavaju suverenitet zemlje i njen ustavno-pravni poredak, ruše legitimitet i dignitet domaćih institucija i otvoreno priznaju da žele i vole da žive u "međunarodnom protektoratu".

Ništa nisu naučili iz ne tako davne "krvave prošlosti", jer kako drugačije pokušati shvatiti njihovu pogubnu politiku zadojenu mržnjom i sljepilom. Da li je razumno i umno u ovoj zemlji zakonom zabranjeno?

Nije li to politika mraka. Društvo srednjeg vijeka. Nerazumnost i neprosvijećenost. Nije li to priželjkivanje nekog novog oblika inkvizicije i lova na vještice. "Kazni ih, uništi ih!". "Idemo u Evropu, bićemo dobri, bićemo demokratsko društvo, poštovaćemo vladavinu prava, samo ih kazni!", kliče Sarajevo.

Umjesto razgovora, kompromisa i dogovora, sarajevska politička elita traži zavrtanje ruku, ucjene i prijetnje, bezuspješno plače za silom spolja, kumi i moli za sankcijama. I tako već godinama. Tako se Sarajevo bori za evropske vrijednosti i evropski put.

Nadamo se da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko neće podleći ovom pritisku očajnika, nazadnjaka i rušilaca i da će, prije donošenja konačne odluke u vezi sa Zaključcima Narodne skupštine RS, razmotriti sve mogućnosti potrage za kompromisom. Jer, nezamislivo je da politički stav bude kažnjen.

Analitičari upozoravaju na to da bi eventualnom upotrebom "bonskih ovlašćenja" Incko produbio političku krizu u BiH, usporio reformske procese i zaoštrio političke odnose, što bi značilo povratak u devedesete.

Međutim, jednog dana ova zemlja sigurno će se riješiti "međunarodne uprave" i zloupotreba međunarodne moći, ovlašćenja Kancelarije visokog predstavnika, ali mržnja koja ovih dana progovara i kliče ostaće i dalje da uništava normalan život, ljude i zdrav razum.

Sve dok Sarajevo bude priželjkivalo kaznu za Banju Luku i ta ga mogućnost bude istinski radovala, zemlja će ići ka ponoru okovana mržnjom i licemjernom međunarodnom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana