Kaznama do ezbjednosti

Svjetlana Šurlan

Rigorozne kazne propisane za nepoštovanje saobraćajnih propisa, koje su u primjeni već godinu, dale su efekat i broj stradalih i povrijeđenih na putevima je smanjen.

Lani je ugašeno 115 života na putevima u Srpskoj, što je svakako poražavajuća činjenica, ali ako taj podatak uporedimo sa brojem stradalih u 2016. godini, vidljivo je da je došlo do značajnog smanjenja. Pored toga, smanjen je i broj teže i lakše povrijeđenih u saobraćaju.

Od kada su i za čašicu više kazne veće, smanjen je broj pijanih vozača, a rigorozne kazne smanjile su i broj vozača koji neupotrebljavaju pojas za vezanje, ali i onih koji ne poštuju ograničenja brzine.

Nadležni su se pohvalili da je stanje bezbjednosti saobraćaja najbolje od kako se prati u MUP-u Srpske.

Cilj svakako treba da im bude i dalje unapređenje bezbjednosti pješaka i putnika jer i dalje imamo crne tačke na kojima i dalje gine veliki broj ljudi. Ukupno su evidentirane 24, a prema posljednjim dostupnim podacima obilježene su samo dvije koje se nalaze na dionici od Karanovca do Crne Rijeke.

Evidentirano je i 200 kilometara kritičnih dionica, a u šest najopasnijih mjesta za saobraćaj u Srpskoj spadaju Klašnice, Šervalov kuk, Tutnjevac, Hrvaćani, Piljagići i Ljeskove Vode.

Ovo su najsmrtonosnije lokacije i najviše života u saobraćajnim nesrećama bude ugašeno na putu u ovim mjestima.

Za početak nadležni bi trebalo da na najsmrtonosnija mjesta postave bar upozorenja za vozače kako bi isti znali na kakvu dionicu nailaze.

Neophodno je, pored postavljanja upozorenja, unaprijediti i infrastrukturu, popraviti puteve, ispraviti nagibe i krivine, obezbijediti raskrsnice i postaviti zaštitne ograde… i ko zna šta još kako bi se stalo u kraj crnoj statistici.

Iako se pokazalo da "udaranje po džepu" daje efekat u vezi sa pitanjem poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, isplivao je na površinu i problem povećavanja iznosa nenaplaćenih kazni.

Sve zajedno pokazuje da jednu mjeru za poboljšanje stanja u određenoj oblasti svakako treba da prati niz drugih mjera u cjelokupnom sistemu. Ako je drugačije, onda će napredak svakako biti ograničen i propisana pravima neće dati pun efekat.

++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana