Kazna ili podsticaj

Vedrana Kulaga Simić

Migrantska kriza je već godinama jedan od “zaštitnih” simbola BiH, koji svako malo izbija u prvi plan jer ni domaće službe ni stranci još nisu pronašli pravi izlaz i ovaj globalni problem doveli u neki red na ovoj teritoriji.

I dok se Evropa redovno pravda sumama novca koje stižu na račune brojnih međunarodnih organizacija koje su dalje preuzele odgovornost da ilegalne izbjeglice imaju što bolje uslove za život dok borave u BiH, domaća vlast se, s druge strane, najčešće samo hvata za glavu i moli da se desi neko čudo.

Tog čuda, ipak, nema. Ima samo zatišja, kao i svake godine u ovo doba, jer ni migranti ne žele da previše rizikuju i da, zarad dolaska u BiH, koja je na samoj granici Evropske unije, napuste mnogo bolje smještaje koje imaju u Srbiji i drugim zemljama na njihovom putu.

Teško je predvidjeti šta nas čeka s proljeća, ali je za očekivati da će ih sve više pristizati u nadi da će, preko naše teritorije, uspjeti da se ove godine domognu cilja, a to je evropsko tlo.

Veliki posao i još veća odgovornost je ponovo na domaćim institucijama, koje moraju da izađu iz lavirinta u kojem su od prvog migrantskog talasa. Mora se naći rješenje jer ni migranti, barem većina njih, ne žele da budu ovdje. Ni za njih BiH nije obećana zemlja.

Određene stvari su došle na dnevni red, a među njima su sporazumi koji bi trebalo da omoguće da migranti budu vraćani u matične zemlje. Međutim, u moru problema jeste i onaj koji se tiče njihovog krijumčarenja. Razrađene su brojne metode i taktike kako da oni stignu gdje su naumili, a da zarade oni koji im “pomažu” na tom putu.

To potvrđuju najnoviji podaci iz Granične policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH iz kojih je vidljivo da je migrantska kriza postala za mnoge unosan posao i da u tim vodama mnogi nastoje da dobro zarade.

I da se zaključiti da su te zarade mnogo veće i jače od kazni jer mnogi od krijumčara se nerijetko vrate u te vode nakon kažnjavanja. I to je jedna od stvari na kojima treba poraditi, kao i u mnogim drugim oblastima koje se tiču krivičnih djela, jer kazna ne treba i ne smije biti podsticaj.

O migrantima ćemo definitivno još dugo polemisati jer se ovo neće brzo ni lako završiti. Šanse da će Evropa otvoriti svoje granice za migrante su veoma male, kao i da će dio novca koji sada daje BiH dati nekoj od svojih članica kako bi i one prihvatile određeni broj ilegalnih izbjeglica i obezbijedile im ono što i sami žele. Da budu na tlu EU.

Do tada, nadležni u BiH moraju sarađivati i imati jedinstven odgovor. I to sve da bi radili najprije u interesu onih koji su im dali dobre fotelje, dobar položaj i dobre plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana