Kazani

Goran Maunaga
Kazani

Jeziva je bila sudbina Srba koji su početkom rata ostali u Sarajevu. Samo jedan od primjera za to da je još uvijek veliko pitanje da li će ikad iko za te ratne zločine počinjene nad njima odgovarati, jeste i činjenica da je Kantonalni sud u Sarajevu juče oslobodio svih optužbi Samira Bejtića, jedinog osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima na sarajevskom lokalitetu Kazani.

Na sudu je rečeno da na osnovu dokaza i izjava svjedoka nije utvrđeno da je Bejtić izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. A Bejtić je bio optužen da je na Kazanima ubio Zorana Vučurevića i tijelo mu spalio, da je u komandi Desete brdske brigade Armije RBiH premlatio pripadnike te jedinice Ergina Nikolića i Dušana Jovanovića, poslije čega su ih na Kazanima ubili. Optužen je i za zlostavljanje Predraga Šalipura i Branislava Radosavljevića koji su takođe ubijeni na Kazanima. Bejtić je oslobođen i optužbe za pomaganje Mušanu Topaloviću Caci u ubistvu Božidara Šljivića.

Ni ostali osuđeni pripadnici Desete brdske brigade nisu osuđeni za ratni zločin nego za ubistva, a kazne koje su im izrečene su iznosile od deset mjeseci do šest godina. Porodice žrtava s pravom kažu "lakrdija"!

Za zločine nije odgovarao ni komandant Desete brdske, predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović Caco jer je ubijen u Sarajevu 1993. godine poslije obračuna njegove brigade sa vojnom policijom. Cacu je, po svemu sudeći, uklonio Izetbegović, jer je bio nezgodan svjedok i izvršilac zločina, iako su se za vrijeme rata "od milja" zvali sin i dedo.

Izetbegović je početkom rata sa Biserom Turković posjetio Cacine jedinice na Trebeviću, gdje se nalaze Kazani i tom prilikom su njih dvoje pohvalili Cacu. Veze među njima isprepletene su do te mjere da onaj ko iole zagrebe ispod površine ne može da ih ne vidi.

Pored svih očiglednih dokaza za zločine na Kazanima, niko, od Alije Izetbegovića, preko Cace, pa do Bejtića nije, niti će odgovarati iako je sasvim poznato da je odsječena srpska glava bila uslov za pripadnost Cacinim jedinicama. Takvo je pravosuđe BiH - lakrdija!

"Slučaj Kazani" pokazuje da je djelovanje bh. pravosuđa lakrdija čijim radom rukovode i odluke donose pojedini predstavnici međunarodne zajednice. To se poklapa sa interesima bošnjačke političke javnosti, ali je daleko od pravnog djelovanja koje bi vodilo suživotu u BiH.

Duboka reforma pravosuđa BiH potrebna je hitno, i zato je neophodno da se nova rješenja i zakoni u reformi pravosuđa nađu na nivou entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana