Kazani

Goran Maunaga

Novi dokazi, kojih ima popriličan broj, o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na sarajevskim Kazanima tokom rata u BiH trebalo bi konačno da pokrenu nedovršeni, zaustavljeni proces suđenja u tom predmetu u kome nikad nijedan naredbodavac ni počinilac nisu osuđeni za ratne zločine.

Za jedan od najjezivijih ratnih događaja u proteklom ratu ranije je, najvjerovatnije zbog "pranja" pred predstavnicima međunarodne zajednice, osuđeno nekoliko pripadnika Armije RBiH na male zatvorske kazne. Osuđeni su zbog ubistva, a ne, kako je trebalo, zbog ratnog zločina.

A jedini osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima na Kazanima Samir Bejtić, i pored neoborivih dokaza i svjedoka, oslobođen je svih optužbi 2011. godine.

A Bejtićev saborac Seferović na suđenju je sve opisao do u detalje: kako je Bejtić Ergina Nikolića udario sabljom u vrat i kako je odsjekao glavu Dušanu Jovanoviću, kako ih je zatim bacio u jamu. Svjedočeno je da je nožem izbo Predraga Šalipura, zaklao Branislava Radosavljevića. Da je mučio i ubio Zorana Vučurevića i Božidara Šljivića.

Iako postoji vojna, kantonalna presuda o tome u kojoj je sve to precizno opisano, Bejtić je oslobođen čak i optužbe za fizičko zlostavljanje.

Za ratni zločin na Kazanima, dakle, niko nikad nije osuđen iako je opštepoznato da su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH tokom prve dvije godine rata skupljali Srbe na ulicama Sarajeva i odvodili ih na kopanje rovova. Poslije obavljenih poslova oni su mučeni, zaklani, bačeni u jamu.

Svjedoci su naveli i da je upisnica u tu "elitnu jedinicu" bila da se bar jednom Srbinu odsiječe glava i baci u Kazane. Srbi su, prije bacanja u Kazane, često usmrćivani i tako što su vezivani za dva kamiona koji su ih čerečili.

Ako za sve to postoje dokazi i svjedoci, a postoje, i ako i pored toga tu nema kazni za ratni zločin, a nema ih, nada u pravilan, zakonit rad pravosudnih institucija BiH, a zatim i u suživot, je minimalna. Ipak, ne treba prestati vjerovati u pravo i pravdu i zato treba nastaviti sakupljati dokaze i tražiti svjedoke. A njih je sve više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana