Katanac na Robne rezerve

Marijana Miljić Bjelovuk

Robne rezerve RS "očerupane" su do gole kože. Ništa od tog preduzeća nije ostalo, osim milionskih dugovanja od kojih najveći iznos sigurno neće nikada biti namiren.

Da je situacija takva, potvrđeno je i u predstečajnom postupku, čiji su rezultati predstavljeni u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, koji će već sigurno idućih dana donijeti odluku o pokretanju stečaja nad preduzećem, jer drugog izbora ni mogućnosti nema. Stečaj je njegov jedini pravac.

Niko neće reći da je krivac za propast još jednog javnog preduzeća. Niko neće priznati, ali krivaca ima "na tonu". Njih je čitav niz. Šta su radili nadzorni, upravni, akcionarski i ko zna koji sve još odbori i direktori dok je preduzeće tonulo iz godine u godinu? Kako je moguće da niko od njih, kao ni Ministarstvo trgovine  i turizma RS pod čijim okriljem posluju Robne rezerve nije tolike godine nešto uradio da zaustavi njegovu dubiozu. Jer iz stanja u Robnim rezervama jasno je da niko očigledno nije mrdnuo ni malim prstom.

Postavlja se onda i pitanje šta će nam onda svi ti silni odbori, direktori i nadležne institucije ako ne rade svoj posao i ne sprečavaju uništavanje preduzeća?

O odgovornosti se samo pričalo i raspravljalo. Loptica odgovornosti samo je prebacivana sa jednih na druge. Na tome će se, ako se sada nešto ne preduzme, završiti i ova priča kao i mnoge dosadašnje.

Narodna skupština RS je nedavno usvojenim zaključcima zadužila Vladu RS da putem nadležnih ministarstava istraži sve eventualne nezakonite radnje u ovom preduzeću kako bi bili odgovorni za to mogli odgovarati. Donijela je i zaključak da izvještaj o toj istrazi mora da bude dostavljen nadležnom tužilaštvu.

Donošenje i usvajanje kojekakvih zaključaka koje niko ne sprovodi nikome nikada nije bilo od pomoći. Čisto sumnjamo da će biti i u ovom slučaju.

Zato je nadležnima je da odluče da li će dozvoliti javašluk u javnim preduzećima ili udaranje zdravih temelja za njihovo oživljavanje. Na njima je. Neka nas ovoga puta prijatno iznenade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana