Kasno Marko…

Darko Momić

Opozicija u Srpskoj, prije svega Srpska demokratska stranka, na sedmooktobarskim izborima je doživjela poraz. Ozbiljan poraz i četvrti uzastopni na opštim izborima. Tačka.

Svakako da treba da traže uzroke i da neko mora da ponese odgovornost, ali prilično nemušto djeluju njihove optužbe na račun političkih protivnika da su pokrali izbore. Zar samo nekoliko dana prije izbora nismo čuli slavodobitne izjave kako će opozicija onemogućiti izbornu krađu?! Zar izborna pravila vezana za članove biračkih odbora i partijske posmatrače nisu ista za sve?! Zar poprilična razlika u broju glasova između najozbiljnijih kandidata, bar u odnosu na izbore 2014. godine, sama po sebi ne profaniše tvrdnje o izbornoj krađi. Na kraju krajeva, zar rezultat koji govori da će SDS umjesto 24 poslanička mandata, koliko je osvojila prije četiri godine, u naredne četiri imati samo 16, ne govori ponešto u izbornom rezultatu opozicionih kandidata za inokosne funkcije.

Mogu opozicionari tražiti opravdanje u tvrdnjama da je utakmica bila neravnopravna, da je vlast u svoju korist upregla institucije, da je prije izbora stvorena nedemokratska klima, da su budžetski mediji otvoreno podržavali jednu stranu, da su bili izvrgnuti bjesomučnoj harangi i na meti lažnih optužbi, da je ovo ili ono…

I ako su u pravu, a nije baš ni da nisu, zar sve na što se pozivaju i što navode kao opravdanje, nije postalo legitimno zahvaljujući upravo njihovom nečinjenju. Drugim riječima, imali su 12 godina da promijene bar nešto od nabrojanog, a nisu promijenili ništa.

Zato uzroke poraza treba da traže u vlastitim redovima, recimo u Doboju, čijem gradonačelniku Obrenu Petroviću je šef SDS-a Vukota Govedarica dao prednost na kandidatskoj listi u odnosu na svog prethodnika i mentora Mladena Bosića. Kada je Bosić rekao da ne želi da bude na listi koju predvodi Obren zato što "sa njim ne dijeli iste vrijednosti", a Vukota ocijenio da je bolje za stranku da Obren bude na čelu liste, logičan zaključak je da on dijeli iste vrijednosti sa Obrenom. Zaključak jeste logičan, ali nije tačan, ali jeste tačno da Obrenove vrijednosti dijeli većina članova predsjedništva ove stranke koje za danas ima zakazanu sjednicu i na kojoj će se odlučiti da li kasno Marko u Palatu stiže?!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana